Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

ANP Producties | Bron: ANP
Jeruzalem

De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

Veel bedrijven sluiten zich bij de staking aan. Vrijwel direct na de persconferentie van Histadrut, legde het personeel van het vliegveld bij Tel Aviv het werk neer. Volgens een woordvoerder stijgen er geen vliegtuigen meer op van de belangrijkste luchthaven van het land. Ook de twee grootste havens, in Haifa en Ashod, liggen stil. In Jeruzalem hebben duizenden mensen zich bij het parlement verzameld om te protesteren.

Volgens Israëlische media is Netanyahu van plan om de hervormingen inderdaad op te schorten, maar hij heeft dat nog niet bevestigd. Zijn toespraak maandagochtend is uitgesteld omdat er onenigheid zou zijn binnen de coalitie. De extreemrechtse veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir schreef bijvoorbeeld al op Twitter dat de hervormingen moeten doorgaan en dat de regering niet moet "zwichten voor anarchie".

Zondag werd de minister van Defensie ontslagen omdat hij openlijk heeft gezegd dat de regering de plannen moet opschorten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.