Libanon zit in wintertijd en zomertijd door beslissing minister

ANP Producties | Bron: ANP
Beiroet

In Libanon is de zomertijd officieel nog niet ingegaan, doordat waarnemend minister-president Najib Mikati donderdag besloot dat de klok op 20 april een uur vooruit wordt gezet. Een groot deel van de bevolking, vooral christenen, is het hier niet mee eens en heeft de klok wel een uur vooruit gezet, waardoor het land nu twee verschillende tijden heeft.

Officieel is het volgens Mikati een administratieve procedure, maar volgens veel mensen heeft hij het gedaan zodat het vasten tijdens de ramadan geen uur langer duurt. Een sjiitisch parlementslid had de minister-president donderdag gevraagd om de klok later te verzetten vanwege de ramadan. Mikati zei toen nog dat dit niet mogelijk was, maar kwam daar later op dezelfde dag op terug.

De invloedrijke Maronitische Kerk noemde de beslissing een verrassing. "Er is geen overleg gevoerd en er wordt geen rekening gehouden met internationale standaarden." Daarom heeft de kerk besloten toch over te gaan op zomertijd, net als veel andere christelijke organisaties en twee belangrijke televisiezenders LBCI en MTV. "Libanon is geen eiland", reageerde LBCI.

Verzoek tot terugdraaien beslissing

Waarnemend minister van Justitie Henry Khoury heeft Mikati zondag gevraagd om zijn beslissing terug te draaien en alsnog de zomertijd in te voeren. Khoury noemt het besluit niet legitiem en hij zegt dat dit zorgt voor breuklijnen in de Libanese samenleving en tussen verschillende geloofsgemeenschappen. Het is de eerste kritiek op het besluit vanuit de regering.

Nationale telecomproviders hebben mensen gevraagd zelf de tijdsaanduiding op hun apparaten te wijzigen, omdat die mogelijk automatisch overgaan op zomertijd. De nationale luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines zei de lijn van Mikati te volgen, maar om voor vluchten en reizigers niet voor verwarring te zorgen toch de internationale tijdsaanduiding te gebruiken.

Frustratie

Parlementslid Waddah Sadek was boos over de beslissing van de premier. "Dit is besloten zonder na te denken over de gevolgen en verwarring."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.