60 uur taakstraf en week voorwaardelijk voor Gideon van Meijeren

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is vrijdagmiddag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. Hij was niet bij zijn strafzaak aanwezig.

Van Meijeren stond bij de politierechter in Den Haag terecht voor rijden door rood licht met een deelscooter, terwijl zijn rijbewijs eerder door de rechter was afgenomen. De politicus werd in december 2021 aangehouden.

Het Kamerlid schreef vrijdag een mail aan de rechtbank om zijn afwezigheid te verklaren. In de mail bekende hij dat hij zonder rijbewijs op een snorfiets reed. Hij betuigt daarvoor zijn spijt, schrijft hij. Hij was naar eigen zeggen niet op de hoogte dat hij een rijbewijs nodig had voor een snorfiets. "Maar ik realiseer me dat iedereen de wet behoort te kennen."

Blaastest geweigerd

De officier van justitie had een taakstraf van vijftig uur geëist en een week voorwaardelijk. Het 34-jarige Kamerlid was eerder zijn rijbewijs al kwijtgeraakt doordat hij had geweigerd mee te werken aan een blaastest tijdens het autorijden. De officier zei: "Hij had maling aan de invordering van zijn rijbewijs van nog geen twee weken daarvoor. Hij heeft zijn eigen belang gesteld boven het belang van de verkeersveiligheid."

Van Meijeren riskeerde een gevangenisstraf van twee weken. De officier vond onder meer de schuldbekentenis reden om een taakstraf te eisen.

Voorbeeldfunctie

De rechter kwam direct met het vonnis. "Hij was niet verzekerd, rijdt twee keer door rood licht. Hij heeft een voorbeeldfunctie. Ik hoef niet veel consideratie toe te passen", oordeelde de politierechter.

Van Meijeren is naast Kamerlid ook gemeenteraadslid in Den Haag en nog even Statenlid in de provincie Zuid-Holland. Bij de Provinciale Statenverkiezingen was hij lijstduwer. In 2010 en 2011 werd hij veroordeeld voor rijden onder invloed.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.