Israël wil ondanks protesten door met juridische hervormingen

ANP Producties | Bron: ANP
Tel Aviv

De Israëlische regering is vastbesloten door te gaan met de omstreden juridische hervormingen waar al drie maanden tegen wordt geprotesteerd. Premier Benjamin Netanyahu zei dat in een televisietoespraak waarin hij ook verklaarde "er alles aan te doen om de situatie te kalmeren en voor eenheid te zorgen".

Door de hervormingen krijgt het hooggerechtshof minder macht en het parlement juist meer. Critici zien dat als een bedreiging voor de scheiding der machten in het land. Volgens Netanyahu zijn de wijzigingen juist nodig om de "balans te herstellen".

De premier sprak op televisie nadat hij defensieminister Yoav Gallant bij zich had geroepen. Volgens Israëlische media was Gallant van plan zich tegen de regeringsplannen te keren. Het verhaal van het ministerie van Defensie is dat Gallant Netanyahu heeft bijgepraat over de impact die de geplande hervormingen hebben op de nationale veiligheid.

Fysiek of psychologisch onvermogen

Tegenstanders van de juridische hervormingen gaan regelmatig de straat op om hun onvrede te uiten. Israëlische media melden dat de protesten van donderdag tienduizenden deelnemers trokken. In Tel Aviv zette de politie een waterkanon in tegen betogers.

Het Israëlische parlement, de Knesset, nam donderdag een wet aan waardoor het moeilijker wordt om een premier af te zetten. De wet is deel van een omstreden pakket met hervormingen van de rechtspraak. Een premier kan alleen nog worden afgezet op basis van fysiek of psychologisch "onvermogen". Daarnaast moet driekwart van de parlementariërs of de kabinetsleden met die beoordeling instemmen. De wet komt goed uit voor Netanyahu, die wordt vervolgd voor corruptie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.