Hongarije zal Poetin niet arresteren, ondanks arrestatiebevel ICC

ANP Producties | Bron: ANP
Boedapest

Hongarije zal de Russische president Vladimir Poetin niet arresteren als hij het land betreedt, zegt de kabinetschef van de Hongaarse premier Viktor Orban. De arrestatie zou volgens deze Gergely Gulyas wettelijk ongegrond zijn, ondanks het arrestatiebevel dat het International Strafhof (ICC) vrijdag tegen Poetin heeft uitgevaardigd.

Hongarije is een van de ondertekenaars van het Statuut van Rome, waarmee het ICC in het leven is geroepen. Het Statuut van Rome is niet ingebouwd in het Hongaarse rechtssysteem, zegt Gulyas. "We kunnen verwijzen naar de Hongaarse wet en op basis daarvan kunnen we de Russische president niet arresteren." Ook zei hij dat de Hongaarse regering geen standpunt had ingenomen over het arrestatiebevel.

Het ICC wil dat Poetin wordt gearresteerd vanwege oorlogsmisdaden die gepleegd zouden zijn in Oekraïne. Volgens het strafhof is de Russische president verantwoordelijk voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.