Netanyahu maakt met omstreden wet eigen afzetting moeilijker

ANP Producties | Bron: ANP
Jeruzalem

Het Israëlische parlement heeft een wet aangenomen waardoor het moeilijker wordt om een premier af te zetten. Volgens de oppositie komt dat de huidige premier Benjamin Netanyahu erg goed uit, omdat hij al lange tijd een corruptieproces aan zijn broek heeft hangen. Netanyahu zou op deze manier zijn eigen positie willen beschermen.

Een premier kan na invoering van de plannen alleen nog worden afgezet op basis van fysiek of psychologisch "onvermogen". Driekwart van de parlementariërs of driekwart van de kabinetsleden moet daartoe besluiten. Het wordt dus uitgesloten dat het hooggerechtshof of het openbaar ministerie een rol speelt bij een afzetting.

De oppositie noemt de wet "onfatsoenlijk en corrupt". Tegenstanders van Netanyahu hopen dat het hooggerechtshof de implementatie nog kan verhinderen.

Van de 120 parlementsleden stemden er donderdag 61 voor de wetswijziging. Die wet is deel van een omstreden pakket met hervormingen van de rechtspraak, waardoor de invloed van de gerechtelijke macht wordt teruggedrongen. Israëliërs gaan al maanden de straat op tegen deze hervormingen, die ze als bedreiging voor de democratie zien. Donderdag staan nieuwe protesten gepland. Ook internationale bondgenoten van Israël hebben zich tegen de plannen uitgesproken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.