Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

ANP Producties | Bron: ANP
Kampala

Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

Het Oegandese parlement nam een wet aan die praktisch alles voor lhbti+'ers (zoals lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) strafbaar maakt. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch lijkt het de eerste keer te zijn dat het louter identificeren als lhbti+ illegaal wordt.

Voorstanders van de nieuwe wet zeggen dat lhbti+'ers de traditionele waarden van het conservatieve en religieuze land bedreigen. De autoriteiten krijgen nog meer bevoegdheden om op te treden tegen deze groep Oegandezen die al te maken heeft met wettelijke discriminatie en geweld.

Hoge straffen

Behalve seks tussen mensen van hetzelfde geslacht verbiedt de wet het bevorderen van en aanzetten tot homoseksualiteit. Overtredingen leiden tot hoge straffen, bijvoorbeeld tot levenslang in de gevangenis voor homoseks. De doodstraf dreigt voor onder meer homoseks met mensen onder de 18 jaar of wanneer de "dader" hiv-positief is.

Oeganda en ruim dertig andere Afrikaanse landen hadden relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht al verboden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.