China: ICC moet dubbele standaarden voorkomen

ANP Producties | Bron: ANP
Beijing

De Chinese regering heeft voor het eerst gereageerd op het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) vorige week heeft uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Een woordvoerder van het Chinese ministerie voor Buitenlandse Zaken zei maandag dat het ICC een "objectief en rechtvaardig standpunt" moet innemen en "dubbele standaarden" moet voorkomen. Hij riep het hof ook op om de "immuniteit van staatshoofden" te respecteren.

Volgens het ICC is Poetin verantwoordelijk voor het onwettelijk deporteren van kinderen van Oekraïens grondgebied naar Rusland. Er zouden honderden Oekraïense kinderen door Rusland uit wees- en kindertehuizen zijn weggehaald.

Rusland en China zijn allebei niet aangesloten bij het Statuut van Rome, wat de wettelijke basis is voor het ICC. Het Kremlin noemde het arrestatiebevel om die reden al betekenisloos.

De woordvoerder van de Chinese regering herhaalde ook dat China een "constructieve rol" wil spelen in vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. De Chinese president Xi Jinping brengt maandag een bezoek aan Rusland, voor het eerst sinds de Russische inval in Oekraïne. Het is de verwachting dat Xi en Poetin ook overleg zullen voeren over het vredesplan dat China recent deelde over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, waar vanuit het Oekraïense Kyiv afwijzend op is gereageerd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.