Tranen in Volendam vanwege overlijden 20-jarige Sarah, die stierf door een lawine in Oostenrijk: ’Ons moppie is niet meer’

Jaarlijks komen tachtig tot honderd skiërs in het Alpengebied om het leven, beeld ter illustratie.© Foto ANP

Daan Keijzer
Volendam

Volendam is in rouw vanwege het overlijden van de 20-jarige Sarah, die vrijdag stierf tijdens een skivakantie in Oostenrijk. De jonge vrouw belandde onder een lawine in Serfaus, een gemeente in het populaire skigebied Tirol. Sarah woonde in Amsterdam maar groeide op in Volendam.

Op Facebook worden veel condoleances gedeeld onder het bericht van haar vader Danny Veerman. Hij schrijft dat Sarah ’een klein stukje tiefschnee pakte en werd verrast door een lawine’.

„Wat zijn we ontzettend verdrietig. Ons moppie is niet meer.” Volgens haar vader was Sarah gelukkig en verliefd de afgelopen maanden. „Dat geeft ons wat troost.” Veerman bedankt de lezers voor hun berichten en medeleven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De jonge vrouw was op skivakantie in het skioord Serfaus. Volgens de Oostenrijkse media belandde ze in een lawine, die ze waarschijnlijk zelf heeft veroorzaakt door buiten de piste in diepsneeuw te gaan skiën. Er was ook een Amerikaanse skiër betrokken, maar die bleef ongedeerd. Vrijdagochtend werd de lawine gemeld, kort hierna gingen tientallen mensen op zoek naar Sarah. Ook twee helikopters en drie lawinehonden werden ingezet. De skiester had volgens Ski Informatie geen lawinepieper mee. Dezelfde middag is haar lichaam onder twee meter sneeuw gevonden.

Risico inschatten

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) ziet grote risico’s bij skiën buiten de piste. Lawines worden volgens deskundigen bijna altijd veroorzaakt door de mens. „Een skigebied is een relatief geconditioneerde omgeving midden in de wilde natuur”, vertelt woordvoerder Arjen de Graaf van NSkiV. „Blijf je op de piste, dan bestaat er geen lawinegevaar. Maar verlaat je dat gebied, dan gelden er hele andere regels. Daar wordt niets gecontroleerd of geprepareerd door mensen; het is de vrije natuur.”

Jaarlijks komen er tussen de tachtig en honderd skiërs om het leven in het Alpengebied volgens de skivereniging. Veruit de meeste dodelijke slachtoffers vallen buiten de pistes. „Dit jaar ligt het aantal doden lager dan gemiddeld vanwege de slechte sneeuw. Maar iedere dode is er één teveel. Daarom herhalen we ieder jaar dat je goed moet opletten wat je doet, en weten waar je aan begint.”

Lees ook: Eurocross: stijging aantal ski-ongevallen in tweede vakantieweek

De Tiroolse waarschuwingsdienst heeft vorige week alarm geslagen voor een verhoogd lawinegevaar. Dat zou komen door de milde temperaturen van de afgelopen tijd. Op dit moment geldt er een lawinegevaar 3 op een schaal van 5.

De Graaf van NSkiV meent dat de lawineschaal een vertekenend beeld kan geven aan de gemiddelde wintersporter. „Het risico op lawines buiten de piste heb je namelijk altijd. Deze schaal geldt vooral voor professionals en bevat veel meer informatie dan alleen het risico op een lawine. Over de staat van de sneeuw bijvoorbeeld en de noodzaak om wegen af te sluiten. Normale skiërs zijn hier helemaal niet mee bezig.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Graaf vermoedt dat de verongelukte Sarah niet voorbereid was op skiën buiten de piste aangezien zij geen lawinepieper droeg en pas na twee uur zoeken werd gevonden. „Al is dat suggestief want dat kun je van een afstand nooit precies weten. Het is vooral uiterst tragisch dat het is gebeurd. Wat we bij dit soort ongelukken merken, is dat skiërs de risico’s vooraf niet goed inschatten. Zo’n mooie helling buiten de piste kan heel verleidelijk zijn. Dat weet ik uit eigen ervaring.”

Het advies van de skivereniging is dan ook: ga alleen buiten de piste met een gids, een groep en het juiste materiaal en kennis. „Heb je dat niet, ga dan niet. Skiërs moeten zich daar bewust van zijn.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.