VV Alkmaar trapt in dezelfde val als Telstar. Vrouwen lopen halve finale van KNVB-beker mis

Veerle van der Most wordt met een sliding van de bal af gehouden.© Foto Martin de Haan

Cas Broxterman
Alkmaar

Na Telstar heeft ook VV Alkmaar kennisgemaakt met het bekerfenomeen Jong PSV. De beloftenploeg uit Eindhoven ging er op vreemde bodem met een 0-1 zege vandoor en plaatste zich voor de halve finale van de KNVB-beker.

Een paar uur voor wedstrijd werd de voorselectie voor de EK-kwalificatie van Oranje onder 19 bekend. In eigen land, op complexen in Uden en Escharen welteverstaan, wordt straks uitgevochten wie naar het Europees kampioenschap gaat.

In het voorportaal van de definitieve selectie meldden zich zes PSV’ers en vier speelsters van VV Alkmaar. Van hen stonden er zeven aan de aftrap, vrijdagavond aan de Robonsbosweg in Alkmaar. Kortom: de talentenfabriek uit Eindhoven nam het op tegen die uit Alkmaar.

Leeftijd

PSV toont met het Jong-team aan over een talentvolle lichting te beschikken, die in leeftijd niet al te veel verschilt van het eerste elftal van Alkmaar. In de achtste finales bleek al dat Jong PSV een niet te onderschatten tegenstander was. De ploeg versloeg Telstar met 2-4, terwijl VV Alkmaar na strafschoppen won van DSS. De overwinning in Velsen-Zuid werd als een enorme stunt gezien, maar bleek geen uitzondering op de regel.

Na nog geen half uur spelen was duidelijk dat Jong PSV ook in Alkmaar voor de winst kwam. Het was het team uit Eindhoven dat in de beginfase het gevaarlijkst was. Keepster Femke Liefting hoefde weliswaar niet al te vaak in actie te komen, maar zag de ballen een aantal keer vlak langs haar doel en zelfs op de lat vliegen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aan de overkant deden Veerle van der Most en Jasmijn van der Heijde wat terug met twee mogelijkheden. De één schoot van afstand op het dak van het doel, de ander had een individuele actie in huis en schoot in het zijnet.

Dat het bij de rust nog 0-0 stond, betekende dat Alkmaar een kwartier de tijd had om een (nieuw) strijdplan te bedenken.

In de tweede helft kwam dat meteen tot uiting in meerdere gevaarlijke momenten van de Alkmaarders. Veerle van der Most werd door captain Camie Mol op pad gestuurd en stuitte op Jong PSV-keepster Femke Bastiaen. Floor Spaan prikte de bal in het zijnet.

Openingstreffer

Zul je net zien: de eerste de beste keer dat Jong PSV na de rust voor het doel kwam, was het raak. Dieke van Straten tikte bij de eerste paal uit een voorzet vanaf rechts de openingstreffer binnen.

Die bleek genoeg om Alkmaar op de knieën te krijgen. De talenten van Jong PSV staan in de halve finale van de KNVB-beker; Alkmaar kan zich weer richten op de competitie.

VV Alkmaar-Jong PSV 0-1

59. Van Straten 0-1.

VV Alkmaar: Liefting; Caprino (84. Nottet), Woons, Remijnse, Mol; Roosjen (64. Maass), De Vette (84. Op de Weegh), Colin; Van der Heijde, Spaan, Van der Most (64. Zijp).

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen