Zelenski schuift aan bij Europese top, spreekt ook met Rutte

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is in Brussel aangeschoven bij de Europese top. Hij deed dat direct nadat hij het Europees Parlement had toegesproken, vlak bij de bijeenkomst van de Europese Raad. Hij zal ook nog met premier Mark Rutte spreken. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, wenste hem "welkom bij de EU, welkom thuis".

Zelenski sprak eerst de 27 leiders toe tijdens een gezamenlijke vergadering. Hij bedankte ze voor de financiële, militaire en morele steun voor zijn land. Verder waarschuwde hij dat de oorlog in Oekraïne ook draait om de veiligheid van heel Europa.

De Oekraïense president zegt een document in handen te hebben waarin een plan is uiteengezet voor de "vernietiging van Moldavië". Hij stelde dat het plan erg lijkt op de Russische aanval op zijn eigen land, al weet hij niet of de Russische regering al opdracht heeft gegeven om het daadwerkelijk uit te voeren.

Blijvende steun

Zelenski vroeg de Europese leiders om Oekraïne te blijven steunen en de maatregelen tegen Rusland uit te breiden. Hij stelde onder meer extra sancties voor, bijvoorbeeld op het gebied van nucleaire energie en drones. Ook benadrukte hij dat er wat hem betreft een tribunaal moet komen om de verantwoordelijken voor de oorlog te berechten.

De Oekraïense president hamerde erop dat de maatregelen tegen Rusland niet alleen hem helpen, maar ook bijvoorbeeld Moldavië, de Baltische staten, Georgië en Polen. De bijeengekomen leiders zouden door zich in te zetten voor de Europese veiligheid eenzelfde plek in de geschiedenis innemen als de architecten van de Europese Unie, Robert Schuman en Jean Monnet.

Overleg in kleinere groepen

Later donderdag voert de president ook nog overleg met een aantal leiders in kleinere groepjes, onder wie Rutte, zegt een hooggeplaatste EU-diplomaat. Zelenski spreekt samen met Michel en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie later ook nog de pers toe.

Het bleef tot het laatste moment onduidelijk of Zelenski zijn opwachting zou maken bij de Europese top. Wel was van tevoren al duidelijk dat de oorlog daar op de agenda zou staan.

Londen en Parijs

De Europese tournee van Zelenski, de tweede keer dat hij zich de grens over waagt sinds de oorlog begon, voerde hem al langs Londen en Parijs. Dat laatste is slecht gevallen bij Italië. De uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron staat op gespannen voet met de eenheid die Europa nu moet uitstralen, vindt premier Giorgia Meloni.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.