Jordy Clasie als een soort Joe Dalton: AZ-aanvoerder met stoom uit de oren | column Brian Wijker

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast neemt Brian Wijker dit keer Jordy Clasie onder de loep. De aanvoerder van AZ was zaterdagavond na de wedstrijd tegen FC Volendam boos, heel boos.

Jordy Clasie nam na afloop van de wedstrijd van AZ tegen FC Volendam nog net geen hap uit de plopkap van de ESPN-microfoon.

De stoom kwam bij de middenvelder uit de oren, na weer eens twee punten te hebben verspeeld. Als een soort Joe Dalton uit de Lucky Luke-serie verhief hij zijn stem.

AZ is opnieuw niet de koploper van Nederland. Schandalig vond Clasie het feit dat de tegengoal uit een vrije trap viel, want daar was nog zo voor gewaarschuwd.

Dirigent

Clasie speelde zelf ook niet groots, maar zakt zelden door de ondergrens. Als iemand flink uit zijn plaat mag gaan over een teamprestatie, is hij het wel. Hij is de dirigent op het veld bij AZ, een speler die misschien wel meer krediet verdient dan hij op dit moment krijgt. Jordy Clasie is een stabiele factor in een onvoorspelbaar elftal. En de aanvoerdersband staat hem goed.

(Tekst gaat verder na de foto)

Vrijdag treft AZ Excelsior in eigen huis. Door het puntenverlies van Feyenoord tegen PSV kan de ploeg van coach Pascal Jansen opnieuw - tenminste voor even - koploper van Nederland zijn. Maar winnen zal met de personele problemen in de selectie nog geen eenvoudige klus zijn.

Winnende doelpunt

Excelsior is ook de club waar Clasie zich voor het eerst liet zien. In het seizoen 2010/11 huurden de Kralingers hem van Feyenoord. En twee keer speelde hij groots tegen AZ. In Rotterdam schoot Clasie zelfs de winnende treffer binnen tegen de ploeg van trainer Gertjan Verbeek. Toen verscheen hij met een glimlach voor de camera, een enorm contrast met afgelopen zaterdag. De lach staat de dirigent op het AZ-middenveld een stuk fraaier. Nog een reden voor de AZ-verdedigers om de volgende vrije trap gewoon weg te koppen.

De volledige AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen