Politie waarschuwt Oostzaanse kinderen voor cybercriminelen: ’Iemand met kwade bedoelingen kan zo jouw leven induiken’

Politie in gesprek met kinderen in Oostzaan.© Foto Erik Rietman

Christian Sier
Oostzaan

Niet alleen volwassenen worden doelwit van online fraudeurs en phishingmails, ook kinderen zijn vaak doelwit van cybercriminelen. De politie leert kinderen in Oostzaan waakzaam te zijn voor online misdaad: voor zichzelf, maar ook voor hun (groot)ouders: „Kinderen zijn daarin al veel verder.”

De politie staat op woensdagmiddag op het Kerkplein met het ’Mobiel Media Lab’, een vrachtwagen waarmee agenten door het land trekken om de bevolking wijzer te maken op het gebied van online veiligheid. Op woensdag is Oostzaan aan de beurt, op donderdag staat de politie in Wormer.

De politie richt zich daarbij in het bijzonder op kinderen van 8 tot 12 jaar oud, die zich door middel van het online spel Hack Shield leren wapenen tegen schimmige praktijken op het internet. In het lab van de politie liggen meerdere iPads met de app klaar, terwijl er op de achtergrond een politievlog wordt afgedraaid op een groot scherm.

(Tekst gaat door onder de foto)

Sem (8), politieagent in spe, heeft onverwachts de dag van zijn leven.© Foto Erik Rietman

Geldezel

Kinderen van die leeftijd zijn een bijzonder kwetsbare groep voor cybercriminelen, legt agent Dion uit. „We richten ons hierbij specifiek op kinderen van groep vijf tot en met acht. Zij krijgen ook phishingmails en WhatsAppberichtjes van fraudeurs binnen. Daarnaast krijgen zij ook op jonge leeftijd al te maken met cyberpesten.”

Een ander probleem waar de politie vaker mee te maken krijgt, is dat criminelen jongeren benaderen om als geldezel te fungeren. „Dan vragen ze tieners om bankgegevens, zodat ze crimineel geld op jouw rekening kunnen zetten in ruil voor misschien tweehonderd euro. Het gaat daarbij vaak om middelbare scholieren. Daarom geven we nu al voorlichting aan leerlingen van groep 7 en 8, zodat zij daar goed op zijn voorbereid.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Afschermen

Eén van de belangrijkste lessen voor de jeugd is dan ook om hun privégegevens goed af te schermen, zegt Dion: „Kinderen zijn vaak wat naïever en zullen soms sneller hun naam of adres geven wanneer iemand ze daarom vraagt. Iemand met kwade bedoelingen kan zo jouw leven induiken wanneer je alles openbaar op internet deelt.”

De actie van de politie is specifiek gericht op de jeugd, terwijl cybercriminelen zich vaak juist richten op een oudere, minder technisch begaafde doelgroep. Met babbeltrucs bijvoorbeeld, waarbij oplichters die zich voordoen als officiële instanties goedgelovige slachtoffers geld afhandig maken.

Volgens wijkagent Yvonne van der Laan is het juist daarom belangrijk om kinderen uitleg te geven: „Het is ook de bedoeling dat zij deze kennis en vaardigheden delen met hun ouders en grootouders. De kinderen van nu worden geboren met een iPad in de hand. Die zijn daar al veel verder in dan hun oudere familieleden.”

Pepperspray

Een aantal kinderen is geconcentreerd het Hack Shield-spel aan het spelen op de iPad. Andere jonge bezoekers zijn meer geïnteresseerd in een praatje met de politie. Zoals Sem (8), die zelf graag politieagent wil worden, is duidelijk onder de indruk van de wijkagent die tegenover hem zit en hem zelfs een politiejas uitleent om aan te passen.

Sem vraagt agent Dion het hemd van het lijf over alle voorwerpen aan zijn wapengordel: „Heeft u wel eens pepperspray gebruikt?” Zeker, antwoordt hij. „Bij een man die heel veel biertjes had gedronken en maar niet naar mij wilde luisteren. Daarna luisterde hij gelukkig wel.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.