Russische ambassadeur op matje geroepen om MH17

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De ambassadeur van Rusland is woensdag op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om MH17, zei premier Mark Rutte. Het internationaal onderzoeksteam JIT bracht woensdag naar buiten dat er "sterke aanwijzingen" zijn dat de Russische president Vladimir Poetin betrokken is geweest bij de inzet van de Buk-raket die vlucht MH17 heeft neergehaald.

De ambassadeur moest tekst en uitleg geven, aldus Rutte. Hij zei niets te zien in het voorstel van regeringspartij D66 om de Russische ambassadeur uit te wijzen. Het kabinet wil volgens hem de communicatielijnen met het Kremlin open houden. Als de Russische ambassadeur wordt uitgewezen, zal ook de Nederlandse ambassadeur door Moskou als vergelding worden uitgewezen.

Het onderzoek is door het Joint Investigation Team (JIT) stilgelegd. Rutte benadrukt dat het weer geopend kan worden als er nieuwe ontwikkelingen zijn. Er zullen geen nieuwe verdachten worden aangeklaagd. Vorig jaar november zijn drie mensen bij verstek tot levenslang veroordeeld voor hun aandeel in de zaak-MH17. Nederland zal doorgaan tot de laatste steen bovenkomt, zei de premier. Hij denkt dat dat ook gaat lukken.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.