Duitsers krijgen pak slaag van AZ-talenten in de Champions League voor de jeugd

Theo Brinkman
Wijdewormer

Het hoogste jeugdelftal van AZ heeft zich woensdagavond op zeer overtuigende wijze geplaatst voor de achtste finales van de Youth League. Eintracht Frankfurt kreeg er met 5-0 van langs in Wijdewormer. Grote man bij AZ onder 19 was Mexx Meerdink. De spits maakte drie doelpunten.

Dat AZ behoorlijk wat talent in de jeugdopleiding heeft zitten, bleek woensdag nog maar eens. Vooral in de eerste helft had Eintracht Frankfurt bijzonder weinig in te brengen. AZ-keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro had bijna niets te doen. Eén keer moest hij echt in actie komen en dat deed hij geweldig. Eintracht-aanvaller Derek Boakye Osei was bij een van de weinige Duitse aanvallen doorgebroken en kon van dichtbij uithalen, maar Owusu-Oduro was snel bij de grond en redde met zijn linkerarm.

AZ had toen al lang en breed een 2-0 voorsprong genomen en een hele reeks kansen gecreëerd. De 2-0 ruststand was dan ook nog magertjes, gezien de krachts- en kansenverhoudingen.

(Tekst gaat verder na de foto)

Gevierde man bij AZ was Mexx Meerdink, die zowel de 1-0 als de 2-0 maakte. De 1-0, al in de derde minuut, was een intikker nadat een schot van Jayden Addai terugkwam van de paal. De 2-0, na een half uur, maakte hij na een mooie aanvalsopzet via Lewis Schouten en Daniël Beukers.

Smaakmaker Addai

De smaakmaker van het eerste kwartier was Jayden Addai, die met tal van acties het publiek vermaakte. De rechtsbuiten kapte, draaide en versnelde alsof hij met een trainingsoefening bezig was. Na zo’n twintig minuten was de showtime voorbij en waren het andere spelers die van zich deden spreken.

(Tekst gaat verder na de foto)

Dat de AZ-talenten ook op een hoger niveau hun mannetje staan, lieten ze afgelopen vrijdag zien. Bijna alle spelers die woensdag in de Youth League speelden, kwamen vrijdag met Jong AZ in de eerste divisie in actie tegen VVV. Jong AZ won dat duel met 4-3. De talenten kunnen het dus niet alleen tegen leeftijdsgenoten, maar ook tegen volwassen profs.

Rode kaart

In de tweede helft liep AZ verder uit, hoewel het eerst nog ontsnapte aan een tegendoelpunt bij een Duits schot op de binnenkant van de paal. Het was de laatste oprisping van Eintracht Frankurt. De Duitsers moesten na ruim een uur met tien man verder, omdat aanvoerder Dario Gebuhr met rood van het veld moest. Hij had de doorgebroken Ernest Poku neergelegd.

In de laatste twintig minuten tilden Poku en Meerdink de score naar 4-0, waarna Addai in de slotminuten uit een penalty de 5-0 maakte.

AZ o19 – Eintracht Frankfurt o19 5-0

3. Meerdink 1-0, 32. Meerdink 2-0, 71. Poku 3-0, 76. Meerdink 4-0, 90. Addai (pen.) 5-0.

Rode kaart: 65. Gebuhr (Eintracht Frankfurt).

AZ o19: Owusu-Oduro; Van Aken (80. Mastoras), Stam, Schouten, Beukers (80. Esajas); Smit, Kerssens, Kwakman; Addai, Meerdink (79. Daal), Poku (80. Kalisvaart).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen