Vijf tips naar voortvluchtige Brit (37) die Zaanse agent meesleurde met auto, politie houdt rekening met crimineel verleden

Beeld dat het politieprogramma verspreidde van de verdachte.© Foto Opsporing Verzocht

Daan Keijzer
Zaandam

Er zijn vijf tips binnengekomen bij de politie over de mogelijk verblijfplaats van de Britse verdachte die eind januari een Zaanse agent zo’n driehonderd meter meesleurde met zijn auto. Opsporing Verzocht stond dinsdagavond stil bij de zaak van de 37-jarige Jaimy Patrick Bailey. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag.

Het vermoeden bestaat dat de voortvluchtige Bailey regelmatig gebruikmaakt van verschillende namen en vervalste papieren. Een daarvan is Jamie Francis Vaughan, geboren op 24 februari 1986, de naam waarmee Bailey zich eind januari bij de politie identificeerde voor het rijden onder invloed. De politie denkt dat hij mogelijk ook andere namen misbruikt.

Opvallend is er in 2020 iemand met de naam Vaughan is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor het afpersen van twee ouderen. Of het om de échte Vaughan gaat of juist om diens imitator Bailey, weet de politie niet. Wel zegt een woordvoerder op de hoogte te zijn van de eerdere veroordeling en daar rekening mee te houden in het nog lopende onderzoek. „Maar vooralsnog hebben de onderzoekers hun aandacht volledig bij het zoeken naar de verblijfplaats van Bailey.”

Agent meegesleurd

De Brit werd op 24 januari in eerste instantie aangehouden voor rijden onder invloed. Nadat hij weer was vertrokken, kwam de politie erachter dat hij niet de persoon was op het Britse paspoort. Daarin stond een hele andere naam, namelijk die van Vaughan.

Drie dagen later, op vrijdag 27 januari, werd de Brit opnieuw gezien, nu in een Belgische huurauto in Zaandam. Agenten wilden hem arresteren op verdenking van identiteitsfraude. Tijdens de aanhouding sloeg Bailey op de vlucht. Een agent pakte de verdachte vast, maar hij had het gaspedaal al ingetrapt. Vervolgens werd de agent enkele honderden meters meegesleurd. Uiteindelijk liet hij los en rolde over het wegdek. Hij heeft lichte verwondingen opgelopen.

De verdachte wist te ontkomen. Zijn huurauto is gevonden maar Bailey is nog steeds spoorloos. Een oproep in Opsporing Verzocht leverde woensdag vijf tips op, maar nog geen locatie.

Lees ook: Verdachte die agent honderden meters meesleurde met zijn auto, is 37-jarige man uit Groot-Brittanië

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.