Cinema Enkhuizen is aanwinst voor de Haringstad. ’Hier komen ook grote films als Klem’

Cinema Enkhuizen, een bijzondere beleving.© Foto aangeleverd

Henneke van Wateringen was de eerste bezoeker bij de heropening van Cinema Enkhuizen na corona© Archieffoto

1 / 2
Tanja Koopen
Enkhuizen

De zaadfilm ’Well Fed’, die het belang van zaadbedrijven voor Enkhuizen en de wereldvoedselproductie benadrukt, maar ook een film als ’Klem’, naar de succesvolle serie. Ze zijn te zien in Cinema Enkhuizen. Op 12 maart wordt in het filmtheater van De Drom een heuse Oscardag gehouden.

Cinema Enkhuizen neemt als relatief klein filmtheater een bijzondere positie in, zowel in Enkhuizen zelf als in West-Friesland. Sinds 2015 is het filmtheater, dat samenwerkt met Cinema Oostereiland, gevestigd in de Drom. Het biedt Enkhuizers de gelegenheid om - ondanks de afwezigheid van een grote bioscoop - dichtbij films te zien. En dat zijn niet de minste, benadrukt directeur Margret Wagenaar.

Cinema Enkhuizen is officieel een arthouse filmtheater, maar juist omdat Enkhuizen niet, zoals Hoorn, een ’echte’ bioscoop heeft draaien hier vaak bijzondere premièrefilms. Zoals Klem. ,,Maar ook zoeken we bewust de samenwerking in Enkhuizen en krijgen daardoor speciale voorstellingen.’’

Wolf

Zo worden kinderfilms gedraaid, in samenwerking met de BSO en scholen. Met Sow to Grow werd de film ’Well Fed’ vertoond, en eerder werden onder de noemer ’Enkhuizen heeft het’ ook al thema-avonden gehouden over duurzaam eten en genetische manipulatie, maar ook over de innovatieve plasticverwerkende industrie. Als gezamenlijk initiatief met een jagersvereniging werd ’Wolf’ geprojecteerd op het Enkhuizer filmdoek.

(Tekst gaat door onder de foto)

Well Fed, een bijzondere film in een bijzonder theater.© Archieffoto

,,Die combinatie is juist zo mooi. We hebben 25 actieve supervrijwilligers, we draaien sinds corona weer heel goed, de afgelopen maand januari ruim 1000 mensen binnen gehad. Het is echt een aanvulling voor de stad. We hebben in Enkhuizen, net als in Cinema Oostereiland, Cineville, een landelijke filmpas voor ongelimiteerd filmbezoek.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Colin Farrell in the film The Banshees of Inisherin.© Foto aangelever

Binnenkort zijn in het kleine filmtheater in De Drom wederom grote namen te zien tijdens Oscardag op zondag 12 maart. Voorafgaand aan de uitreiking van de Oscars in Los Angeles, de nacht van zondag op maandag, wordt in Enkhuizen Oscardag gehouden. De filmdag start om negen uur in de ochtend en eindigt laat in de avond. Het publiek in De Drom krijgt de gelegenheid de Enkhuizer Oscar te kiezen. In elk geval zijn deze dag grote namen te zien als ’The Fabelmans’ en ’The Banshees of Inisherin’.

Mooiste theater

Twee jaar terug werd Cinema Enkhuizen door de NRC uitgeroepen tot één van de mooiste filmtheaters van Nederland, pal achter Tuschinski. Dus ja, stelt Wagenaar, Cinema Enkhuizen draagt wel degelijk bij aan het feit dat Enkhuizen wordt gezien als één van de meest romantische gemeenten van Noord-Holland én Nederland.

(Tekst gaat door onder de foto)

De filmzaal van Cinema Enkhuizen in De Drom.© Foto aangeleverd

Reden voor haar om Ank Valenteijn en Christine Valentijn met hun ’romantische namen’ ter gelegenheid van Valentijnsdag vrijkaartjes aan te bieden voor Cinema Enkhuizen.

Lees ook: Cinema Enkhuizen gaat na maanden ’coronasluiting’ weer open

Het definitieve programma van Oscardag in Enkhuizen is te zien op www.cinemaenkhuizen.nl

Gabriel LaBelle as Sammy Fabelman in The Fabelmans.© Foto aangeleverd

Lees ook: Cinema Enkhuizen opent inwoners de ogen met bijzonder project. ’Enkhuizers moeten door hebben hoe fantastisch het is wat hier gebeurt’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen