’Zee van staal wordt een zee van groen.’ Partij van de Dieren voert actie in Wijk aan Zee tegen Tata Steel

Surfkampioen Anne Albers in actie. Vrijdag is ze bij de publieksactie tegen de vervuiling van Tata Steel.© archieffoto otto kalkhoven

Van onze verslaggever
Wijk aan Zee

Partij voor de Dieren houdt vrijdag een grote publieksactie tegen Tata Steel bij de ingang van het park Een Zee van Staal in Wijk aan Zee. ,,De zee van staal gaan we voor een dag veranderen in een zee van groen’’, zegt Ines Kostić, de Noord-Hollands lijsttrekker.

De boodschap die de partij wil meegeven, is dat de Kooksfabriek 2 als meest vervuilende onderdeel van Tata direct dicht moet. De actie start om 11.30 uur. Er zijn toespraken van onder meer Nederlands surfkampioen Anne Albers uit Wijk aan Zee, vertegenwoordiers van de Dorpsraad Wijk aan Zee en Frisse Wind, Tweede Kamerleden Christine Teunissen en Eva van Esch en huisarts Luc Verkouteren.

,,Tata Steel staat symbool voor hoe Nederland een verzorgingsstaat voor multinationals is geworden’’, zegt Tweede Kamerlid Christine Teunissen. ,,Dankzij maatschappelijk verzet is dat tij nu eindelijk aan het keren.”

Mededogen

Voor de publieksactie gaat de Partij voor de Dieren in het dorp in gesprek met bewoners en experts over de toekomst zonder overlast van de staalproductie. De inwoners die strijden tegen de vervuiling, krijgen van de Partij voor de Dieren een Onderscheiding voor Mededogen. ,,Alleen samen kunnen we de grootvervuilers aanpakken’’, zegt Kostić. ,,De inwoners van IJmond hebben lef getoond en hun verhalen kunnen inspiratie bieden voor de rest van Nederland. Die verhalen willen we een extra podium geven.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De start van de Team Planet Estafette eind januari op Texel.© archieffoto heleen vink

Lees ook: Partij voor de Dieren begint estafette bij de vuurtoren op het strand van Texel. ’Waddenzee is de kraamkamer van de Noordzee’

De actie van de Partij van de Dieren is onderdeel van de Team Planet Estafette een veertiendaagse estafetteloop van de partij door Noord-Holland om aandacht te vragen voor de leefbaarheid van Nederland en de staat van natuur, waterkwaliteit en klimaat. Half maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen