Parlement Zuid-Korea zet minister af om halloweendrama

ANP Producties | Bron: ANP
Seoul

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft ingestemd met de afzetting van binnenlandminister Lee Sang-min vanwege de dodelijke verdrukking vorig jaar in Seoul, meldt het persbureau Yonhap. In oktober kwamen in een extreem drukke uitgaanswijk 159 halloweenvierders om het leven.

De minister is volgens Yonhap nu nog alleen geschorst omdat het Grondwettelijke Hof het laatste woord heeft. Het is voor het eerst in de Zuid-Koreaanse geschiedenis dat een lid van het kabinet wordt afgezet, schrijft het persbureau. De procedure werd eerder wel opgestart tegen twee presidenten, van wie één ook daadwerkelijk werd weggestuurd.

Drie oppositiepartijen kwamen deze week met de motie tegen Lee, die over de veiligheidsdiensten gaat. Zij houden hem verantwoordelijk voor de reactie van de overheid op het halloweendrama. De politie zei in januari na maandenlang onderzoek dat een gebrek aan voorbereidingen en een ontoereikende reactie de belangrijkste redenen voor de verdrukking waren.

Lee bood kort na de verdrukking zijn excuses aan voor de tragedie. Hij beloofde toen dat de regering alles in het werk zal stellen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.