Dierenpartij wil af van subsidie voor paardenwedstrijd in Assendelft: harddraverijbond wijst kritiek van de hand

De kortebaan afgelopen jaar in Assendelft.© foto Ronald Goedheer

Rob Swart
Zaanstad

De Partij voor de Dieren wil dat Zaanstad de subsidie aan de kortebaandraverij in Assendelft stopzet.

Raadslid Melchior Mattens slaat burgemeester en wethouders met hun eigen woorden om de oren. In het beleid voor dierenwelzijn staat dat de gemeente geen voorstander is van evenementen met dieren en dat het de wens is om het aantal evenementen met dieren terug te dringen. De Partij voor de Dieren sluit daarbij aan door te vragen om de subsidie van tienduizend euro niet meer toe te kennen. Verder vraagt Mattens de gemeente om uit te dragen dat paardenraces niet diervriendelijk zijn en daarover ook met de organisatoren van het evenement in gesprek te gaan.

Voorzitter Rik Jansen van Harddraverij Vereniging Assendelft houdt zijn club zich aan de landelijke richtlijnen van de Bond van Harddraverijverenigingen. Die houden volgens Gerard Post van die bond in dat het gebruik van tuigen, hoofdstellen, bitten en andere hulpmiddelen nauwkeurig omschreven zijn. Het gebruik van de zweep is bij kortebaandraverijen al jaren verboden. De naleving wordt gecontroleerd door de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport en wie zich er niet aan houdt, krijgt een boete.

Voor de veiligheid geldt een verbod op flitslicht en paraplu’s in de buurt van de baan en wordt afval op de baan niet getolereerd. Paarden mogen pas meedoen als ze vier jaar zijn en rond de wedstrijden zijn dopingcontroles.

Raadslid Mattens weet dat er regels en voorwaarden gelden, maar volgens hem blijft er genoeg over dat slecht is voor de dieren. Bitten die gebruikt worden zijn ondanks de voorschriften schadelijk voor mond en gebit en het is voor paarden hoe dan ook onnatuurlijk om in een menigte een prestatie te moeten leveren.

Bovendien staat Zaanstad niet alleen, zegt hij. De gemeente Utrecht stopt ook met de draverij op de Maliebaan.

De draverij is meer dan een paardenwedstrijd, zegt Jansen. ,,Het is immaterieel erfgoed. Het is een traditie van honderden jaren. Wij zijn blij dat de gemeente dat mooi vindt en ondersteunt.’’

Vorig jaar organiseerde de vereniging de draverij zonder subsidie, zegt Jansen. Maar de begroting van het evenement is behoorlijk en de steun van de gemeente is welkom.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.