Publiek niet welkom bij presentatie bouwplan Marina Monnickendam

Jachthaven Marina en het aangrenzende schiereiland, dat drie ondernemers willen omvormen tot een nieuwe woonwijk.© Foto Pascal Fielmich

Johan Moes
Monnickendam

De gemeente Waterland wil niet dat inwoners aanwezig zijn bij de presentatie van het bouwplan ’Nieuw Monnickendam’ komende donderdag in het gemeentehuis. De initiatiefnemers presenteren dan het plan aan de lokale politici. Zij vinden het prima dat ook andere belangstellenden op de tribune plaatsnemen, en ook de pers is welkom, maar de gemeente wil niet dat er nog ander publiek bij is.

Deze krant publiceerde gisteren een artikel over het plan van drie ondernemers om jachthaven Marina in Monnickendam en het aangrenzende schiereiland om te vormen tot een nieuwe woonwijk. Daarin werd gemeld dat de presentatie van het plan aan de lokale politiek, donderdag tussen 19 en 20 uur, openbaar zou zijn. Die informatie was gebaseerd op een uitspraak van de initiatiefnemers dat wat hen betreft ook andere toehoorders welkom zijn en een mailwisseling met de raadsgriffier van de gemeente, waarin staat dat de krant van harte welkom is. Dat, in combinatie met het feit dat de presentatie in de raadszaal plaatsvindt, voorafgaand aan de maandelijkse fractievergaderingen die doorgaans ook openbaar zijn, was reden om aan te nemen dat de presentatie openbaar zou zijn.

Toch is dat niet het geval, zegt raadsgriffier Philip Greep: „De bijeenkomst is alleen voor (duo)raadsleden en niet voor anderen.” Hij geeft niet aan waarom de krant wel, maar andere belangstellenden de presentatie niet mogen bijwonen. Volgens hem is voor de gemeente altijd duidelijk geweest dat publiek niet welkom is: „Als de initiatiefnemers van tevoren duidelijk hadden aangegeven dat het wat hen betreft een openbare bijeenkomst is, dan hadden wij hen verwezen naar een externe locatie, want voor dit soort bijeenkomsten is de vergaderruimte in het gemeentehuis niet bedoeld.” De genoemde vergaderruimte is, zoals uit de eerdere mailwisseling met de griffier blijkt, de raadszaal die beschikt over een publieke tribune.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.