Faillissement OPS Plastics uit Zaandam kost negen medewerkers hun baan, management zag geen toekomst meer

Aandeelhouders en financiers hebben eerder moeten bijstorten om verliezen te dekken van OPS Plastics BV.© Foto ANP/ Robin Utrecht

Ronald Massaut
Zaandam

Er is belangstelling om de activiteiten voort te zetten dan wel machines en andere productiemiddelen over te nemen van het failliete bedrijf OPS Plastics BV in Zaandam. Dat zegt D. Schrauwen van het advocatenkantoor Van Diepen Van der Kroef in Amsterdam. Het faillissement kost vooralsnog negen medewerkers hun baan.

De rechtbank in Amsterdam sprak eind vorige maand het faillissement uit over het bedrijf, actief in bewerken van plastics en kunststoffen en de groothandel in halffabricaten. Het bedrijf bestond sinds 1991 en heeft, volgens de medewerkster van de afdeling insolventies, ’een goede naam als hoogwaardig bedrijf’.

Onduidelijk is nog waarom dit niet kon worden verzilverd, want de directie trok eind vorig jaar zelf de stekker uit het bedrijf. In het nog voorlopige jaarverslag 2021 staat te lezen, dat aandeelhouders en financiers enkele keren geld hebben bijgestort om te kunnen blijven voldoen aan de financiële verplichtingen. Het resultaat over het jaar 2021 was negatief, evenals dat in 2022.

Waar het mis ging voor OPS Plastics wordt nog onderzocht. Ook de hoogte van de schuld over 2022 is nog onduidelijk voor curator Wiert Jan Berghuis. 2021 werd vooralsnog afgesloten met een negatief eigen vermogen van bijna een half miljoen euro. De schulden beliepen toen al meer meer dan een miljoen euro. Binnen een jaar moest daar ruim acht ton op worden afgelost. Over twee weken wordt het eerste, tussentijdse curatorenverslag verwacht.

Curator Berghuis is nog in gesprek met directie van OPS Plastics om zicht te krijgen op de totale schuldenlast. Intussen hebben zich kandidaten gemeld om machines over te nemen, dan wel geïnteresseerd zijn om de activiteiten voort te zetten. Schrauwen: ,,Die vraag is ook belangrijk voor de medewerkers: kunnen zij terug in hun oude baan of moeten zij op zoek naar ander werk.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.