Over zijn coronahondje en ouder worden. Cabaretier Thijs van de Meeberg bekijkt zichzelf en het leven in De Mess

Thijs van de Meeberg.© Foto Anneloes van den Adel

Rudolf Hunnik
Naarden

Cabaretier Thijs van de Meeberg gaat al het derde seizoen in met zijn voorstelling ’Meer dan mogelijk’. Hij verwerkt hierin onder andere zijn persoonlijke veranderingen tijdens de pandemie, afgewisseld met zijn gebruikelijke reflecties op het leven, die hij brengt met uitgesproken energie.

Van de Meeberg (Nuenen, 1988) studeerde in 2014 af aan de Koningstheater Academie. Het jaar daarop won hij de jury- en publieksprijs tijdens het Leids Cabaretfestival. Zijn debuutshow heette ’Er mag gedanst worden’ (2016-2018) en daarna volgde ’Kom nou maar gewoon’ (2018-2020). In coronatijd heeft hij kunnen doorspelen met ’Meer dan mogelijk’, maar is ook gaan werken in de kinderopvang als BSO-medewerker.

Gedurende de bijna tien jaar dat hij professioneel als cabaretier op de planken staat, is hij anders gaan spelen. „De verhalen die ik vertel zijn persoonlijker geworden, luchtiger en minder belerend. Eerst wilde ik mijn verhaal heel belangrijk maken. Het moest en zou iets toevoegen. Vooral wilde ik een concept presenteren van wie ik zou willen zijn. Dat is nu minder.”

Niet de beste acteur

Begin dit jaar was de cabaretier te zien in televisiequiz ’De slimste mens’. „Ik heb zelf een keer aangegeven dat ik wel graag mee zou willen doen. Drie afleveringen zat ik erin en dat was een heel leuke ervaring. Je bereikt hiermee ook ander publiek.”

Hij treedt verder niet op in films en televisieprogramma’s. „Ik vind mezelf niet de beste acteur. Ik kan wel mijn eigen verhalen en voorstellingen goed, oprecht en komisch uitspelen. Maar, als acteur moet je iemand anders tonen. Echt een rol spelen. Dat kan ik niet. In mijn cabaretsolo komt mijn fysieke onhandigheid juist perfect uit.”

Puppycursus

’Meer dan mogelijk’ gaat onder andere over dat hij samenwoont met zijn hondje Poco in een kleine sociale huurwoning. „De hond heb ik genomen in coronatijd en daar vertel ik dan over. Over de puppycursus die we hebben gevolg en of het nu wel zo slim is om hem mee te nemen naar de voorstellingen. Want, alleen thuisblijven kan hij niet.”

Ook bespreekt hij op komische wijze het onderwerp ouder worden. „Dat je, wanneer je ouder wordt, banger wordt om te falen. Hoe meer levenservaring je hebt opgedaan, hoe meer tegenslagen je te verwerken krijgt. Als voorbeeld noem ik, dat ik soms terug verlang naar het gevoel toen ik afgestudeerd was: ’nu gaat mijn carrière beginnen’. Zeker nadat ik het Leids Cabaretfestival won: ’de wereld ligt aan mijn voeten’. Maar dan, acht jaar later, is cabaret gewoon je werk geworden en ben je er minder gevoelsmatig mee bezig. Maar goed. Ik ben wel blij dat ik in het theater werk omdat je dan het publiek om advies kan vragen”, zegt hij lachend.

’Meer dan mogelijk’, Thijs van de Meeberg. Regie: Hanneke Braam. Podium De Mess, Naarden. Zaterdag 11 februari, 20.15 uur. www.demess.nl.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen