Meer opvangplekken daklozen Purmerend: achttien permanente plaatsen aan Geulenstraat vanaf dit voorjaar

Het hoofdkantoor van het AOP aan de Gouw in Purmerend.© Archieffoto

Arnold Aarts
Purmerend

Het aantal plekken voor dak- en thuislozen in Purmerend is met achttien plekken uitgebreid. In de locatie Geulenstraat zijn door het Algemeen Opvangcentrum Purmerend meer bedden neergezet voor de nachtopvang. Dat gebeurt standaard voor de winterperiode, maar de plekken worden vanaf het voorjaar definitief.

De opvanglocatie Geulenstraat is gecreëerd omdat de capaciteit in de Zeevangstraat niet meer toereikend was. Het is de bedoeling dat daar binnenkort achttien permanente plekken komen. Die voldoen aan de laatste eisen, wat betekent dat maximaal twee personen op een kamer verblijven. Ook wordt gezorgd voor een warme maaltijd en de mogelijkheid om te douchen en kleding te wassen. Ook kan medische zorg en andersoortige begeleiding worden geregeld. Een nacht in de opvang kost 7,50 euro.

Voorkomen

Naast het uitbreiden van het aantal opvangplekken wil de gemeente er werk van maken om te voorkomen dat inwoners dak- of thuisloos raken. Zo worden onder meer ervaringsdeskundigen ingezet en wordt eerder hulp ingeschakeld als het verkeerd dreigt te gaan met inwoners. Ook wordt geprobeerd om daklozen eerder door te laten stromen naar een groepswoning.

Daarnaast beschikt de gemeente over tweehonderd tijdelijke woningen, die zijn bedoeld voor bewoners die niet in een opvang horen maar die wel met spoed op zoek zijn naar onderdak. Zij krijgen begeleiding in het zoeken naar een vaste woning, en als dat nodig is sturing bij het vinden van een baan en het oplossen van eventuele schulden.

GGD-gegevens

Purmerend probeert het beleid op het gebied van dakloosheid steeds aan te passen aan de actuele situatie. Dat gebeurt onder meer aan de hand van gegevens van de GGD voor de regio Waterland. Het laatste onderzoek is in november gestart. De uitslagen worden in het eerste kwartaal verwacht. Als gevolg van de coronapandemie zijn de meest recente cijfers over het aantal dak- en thuislozen in Purmerend verouderd. De opvang is in handen van de Stichting Algemeen Opvangcentrum Purmerend, die daarvoor jaarlijks 2,5 miljoen euro ontvangt.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.