Vrijwilligers hoeven niet meer te betalen om de dierenambulance te parkeren

Fred Perrier is al zestien jaar vrijwilliger bij de dierenambulance© Foto Marcel Rob

Hoorn

Lang moesten vrijwilligers van de dierenambulance jaarlijks 140 euro betalen voor een parkeervergunning in de binnenstad van Hoorn, maar daar komt nu verandering in. De gemeente heeft besloten dat de ambulance eindelijk kosteloos geparkeerd mag worden. „Het voelt als een stukje erkenning.”

De dierenambulance in West-Friesland rukt dagelijks zo’n tien keer uit. Hierbij gaat het om uiteenlopende zaken. Van wilde dieren in nood, tot aangereden katten in een woonwijk. „Nu komt de lente er weer aan”, zegt Fred Perrier, die al zestien jaar als vrijwilliger werkt. „Dan zie je veel jonge dieren tijdens een dienst. Dat is altijd een bijzondere tijd.”

Paraat

Met een groep vrijwilligers zorgt de dierenambulance ervoor dat er altijd iemand paraat staat als er een dier in nood is. Veel geld hebben ze hier niet voor. Ze moeten het doen met een kleine subsidie en donaties van gepassioneerde dierenliefhebbers. En juist van dat geld werd lange tijd onnodig wat afgesnoept.

(Tekst gaat door onder de foto)

Fred Perrier krijgt ongeveer 10 meldingen van een dier in nood per dag.© Foto Marcel Rob

Vrijwilligers die in de binnenstad van Hoorn wonen, moesten betalen voor een parkeervergunning voor de ambulance. Elk jaar moest 140 euro worden afgetikt bij de gemeente, zodat vrijwilligers hun werk konden blijven doen. „Het was verplicht om een parkeervergunning aan te schaffen om daar te mogen staan”, vertelt Perrier. „We hebben geen ambulancecentrale, dus moesten vrijwilligers de ambulance wel voor hun deur parkeren om op tijd bij een dier in nood te zijn.” Terwijl ze die vrijwilligers in het centrum wel keihard nodig hadden om alle dieren in de regio te kunnen helpen.

Perrier had al meermaals aan de gemeente gevraagd of het een keer klaar kon zijn met die extra kosten, maar lang kreeg hij geen antwoord. „Wij zijn gewoon een hulpdienst, maar hebben nu eenmaal niet de status van de politie of de brandweer. Dat vind ik onterecht. We zien dagelijks dat een huisdier bijna net zo belangrijk kan zijn voor iemand als een familielid.”

Lang leek de gemeente dat niet zo te zien, tot Perrier dinsdag opeens een telefoontje kreeg dat het rond was. Volgens de gemeente was er al langer overleg tussen de betrokken partijen. Waarom het allemaal zo lang heeft geduurd is onbekend.

Nu kan de dierenambulance dus kosteloos parkeren in het centrum van Hoorn en daar zijn de vrijwilligers ontzettend blij mee.

Lees ook: Dierenambulance Hoorn loopt 40 km voor het goede doel

Principe

Het ging Perrier niet eens zo zeer om het geld: „Het was meer een principekwestie. Nu wij geen vergunning meer nodig hebben om te parkeren, voelt het als een stukje erkenning voor het werk dat wij doen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Fred Perrier van de dierenambulance.© Foto Marcel Rob

Perrier is vooral blij dat ze het geld dat overblijft nu weer kunnen gebruiken waarvoor het bedoeld is. „Die extra kosten waren vooral zo zinloos omdat we dat niet kon investeren in de dieren. 140 euro lijkt misschien weinig, maar alles wat weer terugkomt bij de natuur is mooi meegenomen.”

Lees ook: Dierenopvang in West-Friesland in de knel.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen