Sinds eeuwwisseling ruim honderd bevingen met kracht 7.5 of hoger

ANP Producties | Bron: ANP
Gaziantep

De aardbeving maandagnacht in Zuid-Turkije en Syrië was met een kracht van 7.8 uitzonderlijk zwaar voor de regio. De laatste keer dat Turkije werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.5 of hoger was in 1999. Bij deze aardbeving nabij het West-Turkse Izmit kwamen ruim 17.000 mensen om het leven.

Sinds de eeuwwisseling vonden er wereldwijd 128 aardbevingen plaats met een kracht van 7.5 of hoger. Dat is op te maken uit openbare data van de Amerikaanse seismologische dienst USGS. Zowel de aardbeving maandagnacht als de zwaarste naschok maandagmiddag vallen in deze categorie.

Het grootste deel van de zware bevingen vond plaats in of rond de Stille Oceaan. Met name Japan, Indonesië en de westkust van Zuid-Amerika - onderdeel van de zogenoemde Ring van Vuur - werden vaak getroffen.

De aardbeving op tweede kerstdag 2004 in Indonesië en de aardbeving voor de noordoostkust van Japan in 2011, allebei met een catastrofale tsunami, waren de zwaarste aardbevingen sinds de eeuwwisseling. Bij deze rampen kwamen respectievelijk zo'n 230.000 mensen en ruim 15.000 mensen om het leven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.