Mirjam Kaijer ontroerd door toekenning Vrouw in de Media Award. ’Vrouwen voelen zich in elk geval gehoord’

Voices for Women in actie.© Archieffoto Duco de Vries

Ronneke van der Genugten
Hoogwoud

„Ik ben vooral ontroerd. Het betekent dat heel veel vrouwen voor ’Voices for Women’ hebben gestemd, omdat ze vinden dat er over dit onderwerp echt iets moet veranderen”, reageert Mirjam Kaijer op de aan haar toegekende landelijke Vrouw in de Media Award.

Kaijer vraagt met haar stichting Voices for Women meer aandacht voor vrouwen in medisch onderzoek. Of de prijs verschil gaat maken voor haar stichting? „Het gaat in elk geval voor vrouwen verschil maken”, zegt zij stellig. „Door Voices for Women voelen zij zich in elk geval gehoord. Het is de erkenning voor vrouwen met onverklaarbare klachten. Zij krijgen geen diagnose, daardoor geen behandeling en worden vaak niet geloofd.”

Lees ook: Mirjam Kaijer wint Vrouw in de Media Award

Anders ziek

Kaijer bood een petitie aan in Den Haag en is en blijft in gesprek met de politiek. „Ik hoop dat ze dit onderwerp adequaat gaan oppakken. Zodat er meer geld komt voor onderzoek. Maar ook aandacht voor scholing; niet alle zorgprofessionals zijn op de hoogte van de problematiek dat vrouwen anders ziek worden dan mannen.”

Met de ’Vrouw in de Media Award’ hoopt Kaijer de problematiek nog meer zichtbaar te maken. „De award is een prachtig beeldje, maar het gaat vooral om die zichtbaarheid. Waardoor vrouwen herhaaldelijk de boodschap horen en zich bewust worden van schokkende fouten in de medische wereld. Hoe bewuster vrouwen worden, hoe minder snel ze zich naar huis laten sturen met de mededeling dat iets tussen de oren zit.”

Op 8 maart laten vrouwen van Voices for Women in elk geval van zich horen. ,,Met een ludieke actie op nationale Vrouwendag. Een actie waarmee we in Hoorn beginnen, en die op verschillende plekken in het land zal worden doorgevoerd. We trekken er weer op uit in onze operatieschorten.”

Lees ook: Vijf vragen over onverklaarde gezondheidsklachten bij vrouwen: wat gaat er mis?

Lees ook: ’Veel vrouwen ontberen zorg, soms met dood als gevolg’, zegt Mirjam Kaijer winnaar Mediaprijs

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen