Hulptransport uit Zaandam vertrekt woensdagmiddag naar aardbevingsgebied in Turkije
In Zaandam gaan woensdagmiddag de eerste hulpmiddelen op transport naar het door een zware aardbeving getroffen zuiden van Turkije. Op de parkeerplaats van de Sultan Ahmet Moskee stond een grote vrachtwagen waarin alle hulpgoederen werden geladen. Door de bevingen kwamen in het land al zeker 3549 mensen om het leven.
Met man en macht werden vrachtwagens maandagavond ingeladen op het parkeerterrein van de moskee in Zaandam. De vrachtwagens konden niet gelijk vertrekken, vanwege het aanvragen van douanedocumenten.
Daarom vertrekken ze woensdagmiddag. ,,We zijn nu nog bezig met het aanvragen van douanedocumenten, waaronder een ritmachtiging en verzegeling voor onze vrachtwagens. Op die manier hopen we zonder problemen door de douane heen te komen”, vertelt Abdullah Basar (28).
Totaal gaan er ruim twintig vrachtwagens naar het rampgebied in Turkije, waaronder twee vrachtwagens van Basars bedrijf, Allday Transport. ,,Het is helemaal volgeladen met dekens, kinderkleding, luiers en etenswaren. Het is fijn dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen, het is namelijk een enorme ramp.” Voordat de vrachtwagens vertrekken doet Ismet Basar (67), de vader van Abdullah, de laatste controles. De lampen, banden en ruitenvloeistof worden allemaal onder de loep genomen. ,,Zodat de chauffeurs zonder problemen door kunnen rijden”, vertelt hij tijdens het vervangen van een achterlamp. De rit duurt ongeveer vijf dagen. Vermoedelijk gaan de vrachtwagens eerst langs Istanboel, waar de spullen gesorteerd worden.
Ook elders in Zaanstreek-Waterland zijn inzamelingen gestart voor de slachtoffers van de aardbeving die Turkije en Syrië heeft getroffen.
Op diverse plekken in Nederland zamelen Turkse organisaties spullen en geld in voor de getroffenen van de zware aardbevingen. Vooral aan luiers en dekens is behoefte. Veel Turkse Nederlanders hebben familie in de getroffen regio. De zorgen zijn groot over hoe hun naasten eraan toe zijn. Sommigen pakken het vliegtuig naar Turkije om te kijken wat ze kunnen doen. Ze vliegen onder meer naar Istanboel, Izmir of Antalya en reizen vanaf daar verder met bussen of auto's.
Lees ook: ’Heel Turkije huilt’. Verslagenheid en groot verdriet onder gemeenschap in Hoorn
Noodtoestand
Inmiddels heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen. Door de bevingen zijn in het land zeker 3549 mensen om het leven gekomen. Met de noodtoestand wil Erdogan ervoor zorgen dat de zoek- en reddingsoperaties in het land snel kunnen worden uitgevoerd, evenals het werk dat daarop volgt.
De president vertelde ook dat zeventig landen hulp hebben aangeboden bij de zoek- en reddingsacties. In Turkije, maar ook in buurland Syrië, wordt in het puin van ingestorte gebouwen volop gezocht naar slachtoffers. De overheid wil getroffenen tijdelijk opvangen in hotels in de populaire badplaats Antalya.
23 miljoen mensen getroffen
Mogelijk zijn meer dan 23 miljoen inwoners van Turkije en Syrië getroffen door de zware aardbevingen van maandag, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Onder hen zijn ongeveer 5 miljoen kwetsbaren en 1,4 miljoen kinderen.
Lees ook: Frank Hoogerbeets uit ’t Zand voorspelde aardbeving Turkije: ’Wat ik doe is een roeping’