Kunstenares Tineke van der Struik wint dubbel bij Purmerendse versie van ’Sterren op het doek’

De winnaar en geportretteerde.© Foto Ronald Boekel

Frederique Teillers
Purmerend

Deelnemer Tineke van der Struik heeft de Purmerendse ’Sterren op het doek’ dubbel gewonnen: ze was zowel bij het publiek als de jury de favoriet.

De veertien kunstenaars die meededen aan de lokale equivalent van het tv-programma Sterren op het Doek, moesten José Ferdinandus portretteren. Ze is de oprichter van het Leesteken en nam vijf jaar geleden afscheid van de boekhandel. De portretten van de deelnemers variëren sterk in stijl: van Andy Warhol tot hyperrealistisch.

Het publiek en de jury kozen dit weekend Tineke van der Struik als winnaar. Ze was blij verrast met de twee prijzen, cadeaubonnen en bloemen. De geportretteerde Ferdinandus twijfelde tot het laatste moment, laat de organisatie Kunstcollectief Purmerend weten. „Wat de doorslag gaf, is dat ze zichzelf heel goed herkende in het portret, dat zij ook onderscheidend vindt door het kleurgebruik en de speelsheid.” Op het doek van Van der Struik bestaat het beeld van Ferdinandus uit meerdere en kleurige vlakken. Kralenkettingen sieren de achtergrond, naar voorbeeld van het sieraad dat de bekende boekenliefhebber draagt. Volgens Van der Struik is het portret ’heel intuïtief ontstaan’.

De strijd om de publieksprijs bleek een spannende. Met slechts twee stemmen minder eindigde het portret van Enny Smit de Wolf op de tweede plaats en het portret van Piet Gijsbertsen eindigde als derde.

Er zijn in totaal veertien schilderijen gemaakt van Ferdinandus.© Foto Ronald Boekel

De portretten van José Ferdinandus die in het kader van de Purmerendse Sterren op het doek zijn gemaakt, zijn nog tot 18 februari te zien op de eerste verdieping van theater De Purmaryn.

Lees ook: Nieuwkomers en oude bekenden gaan met elkaar de strijd aan tijdens Sterren op het doek Purmerend: wie maakt het mooiste portret van boekenwurm José Ferdinandus?

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.