Strijd om zendmachtiging streekomroep West-Friesland woedt in alle hevigheid: ’Er is duidelijk gestuurd’

Wally Ooms in zijn huisstudio aan het werk voor HoornRadio.© Foto HoornRadio

Cees Beemster
Hoorn

Niet alleen WEEFF en Van Hoorn Zeggen willen samen de zendmachtiging als streekomroep voor West-Friesland binnenhalen. Ook HoornRadio en Ons Westfriesland zeggen voor dit doel samen te werken.

Zes van de zeven colleges van de West-Friese gemeenten waren er eigenlijk al uit. Zij wilden de komende vijf jaar verder met HoornRadio. Dat WEEFF en Van Hoorn Zeggen toch nog in de race zijn, komt volgens HoornRadio doordat het spel in Hoorn niet eerlijk wordt gespeeld.

Al voordat WEEFF en Van Hoorn Zeggen aangaven te willen fuseren, hadden HoornRadio en Ons Westfriesland besloten hun krachten te bundelen. „HoornRadio werkt met 35 vrijwilligers, met een studio op Hoorn 80 en twee huisstudio’s. Aan HoornRadio is de nieuwswebsite HoornGids verbonden”, legt programmamaker Wally Ooms van HoornRadio uit. Ons Westfriesland maakt nieuwsberichten, tv-programma’s en video's voor internet.

Als het lukt de zendmachtiging te krijgen wil HoornRadio een nieuwe betere ruimte in Hoorn gebruiken in plaats van de huidige kleine ruimte in een bedrijfspand. „Bijvoorbeeld achterin het stadhuis dat gerenoveerd wordt of in een pand op het Keern”, aldus Ooms. „Maar als we de zendmachtiging niet krijgen, dan stoppen we.”

’Gestuurd’

HoornRadio was verbaasd toen Van Hoorn Zeggen door het Hoornse college als gegadigde werd aangewezen. „Dit komt doordat Van Hoorn Zeggen met Robert-Jan Knook en Dion Swart filmpjes heeft gemaakt van de Hoornse collegeleden, om hen te pleasen”, is Ooms’ stellige overtuiging. „Dit wordt gestuurd vanuit GroenLinks. En de andere West-Friese gemeenten laten nu hun oren hangen naar Hoorn. Door het Hoornse college is duidelijk gestuurd in een bepaalde richting.”

Met WEEFF samen zou volgens Ooms betekenen dat alles onder de paraplu van WEEFF diende te geschieden, inclusief het volledige subsidiebedrag. „Wij zouden dan ondersteuning tegemoet kunnen zien in mensen en materieel. Maar dat is nu juist het pijnpunt: wij willen zelfstandig blijven en niet afhankelijk van een ander. Met het subsidiegeld gaan wij geen persoonlijke hobby van iemand bekostigen, maar stoppen dat in belangrijke zaken: goeie huisvesting met professionele apparatuur en een verdere optimalisatie en verjonging van HoornRadio. Dat doen we samen met Ons Westfriesland, dat met Alex Gitzels iemand in huis heeft met veel journalistieke ervaring en eigen websites voor heel West-Friesland.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Voorzitter Edo van Eekeres in de studio van HoornRadio op Hoorn 80.© Foto HoornRadio

Voorzitter Edo van Eekeres van HoornRadio zou het onterecht vinden als WEEFF alsnog wordt gekozen. „WEEFF heeft naar eigen zeggen een verschrikkelijke inschattingsfout gemaakt bij de verzending van de stukken en wil nu een herkansing. Dat bestrijden wij. Je kunt niet de spelregels tijdens het spel gaan veranderen. Onze 35 medewerkers staan te trappelen om zich verder in te zetten. Het enthousiasme is groot en de kennis aanwezig. Samen met OnsWestfriesland willen wij Hoorn en de streek bedienen. Wij zijn er helemaal klaar voor.”

’Kat in het nauw’

Ooms: „Hoofdredacteur Erik Bout is met WEEFF een kat in het nauw en wil plots gaan fuseren met Van Hoorn Zeggen om te redden wat er nog te redden valt. Eerder moesten ze niets van elkaar hebben en nu noemt Erik de andere partij ’een droompartner’. Tijdens de bewuste commissievergadering in Hoorn werd nog fijntjes opgemerkt dat niemand ooit iets van WEEFF hoorde of zag en dat er ook niet gereageerd werd op verzonden mailberichten. Dit in tegenstelling tot HoornRadio, waarvan minimaal één redacteur aanwezig is bij de commissie- en raadsvergaderingen.’’

Woordvoerder Gea Wolfslag van de gemeente benadrukt dat alle vier ingediende plannen van de omroepen serieus door onafhankelijke ambtenaren objectief zijn beoordeeld. ,,Op basis daarvan is door het college een keuze gemaakt, en die keuze kan door de raad anders worden. Dat er andere belangen meespelen zoals nu wordt beweerd, moet men wel kunnen hardmaken.'’

Lees ook: ’Lokale omroepen mogen bij toewijzing zendtijd voor komende vijf jaar niet gedupeerd worden’

Lees ook: Fusie moet WEEFF redden voordat gemeenten kiezen voor Radio Bontekoe

Gemeenteraad Hoorn

De gemeenteraad van Hoorn bespreekt deze dinsdagavond de toewijzing van de zendmachtiging voor de streekomroep voor de komende vijf jaar. Burgemeester en wethouders stellen de raad voor pas later een voorkeur aan te geven nu WEEFF en Van Hoorn Zeggen te gaan fuseren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen