De bekroning van de worstenmaker

Joris Langedijk is worstenmaker van het jaar© foto: Jaap van der Pijl

Ilse van der Woude
Hoorn

Slager Joris Langedijk ontving afgelopen maand de kroon op zijn werk, hij werd regiokampioen ’Worstenmaker van het jaar’, en liet daarmee meer dan honderd deelnemers achter zich.

Slager Joris Langedijk staat trots achter in de zaak tussen de rookmachine, kookketel en stopbus. Voor een leek totaal onbekende gebruiksvoorwerpen, maar Joris weet als zesde generatie van een slagersfamilie blindelings de weg. Hij is nog een van de weinige slagers die zelf zijn producten maakt, en won afgelopen maand de prijs voor worstenmaker van het jaar.

1 Met welk product heb je deze eretitel in de wacht weten te slepen?

Door Stichting het Worstmakersgilde zijn er veel van onze producten gekeurd. We hebben uiteindelijk gewonnen met de gebraden gehakt en fijne rookworst. Die kregen allemaal een gouden ster en de maximale honderd punten.

2 Waarom blijf je volhouden met het produceren van eigen producten, terwijl veel slagers zijn gestopt?

,,Het is voor ons pure noodzaak om zelf onze producten te maken, anders komen de klanten niet meer. Ze willen juist dat stukje authenticiteit. Voor veel slagers is het te duur om nog zelf de productie te doen, gelukkig had ik de energieprijs voor vijf jaar al vastgezet. Dat scheelt. Ik wil ook graag iets meegeven aan de volgende generatie. Als je niets meer zelf maakt, is volgens mij de hele lol van het slagersvak af. Vooral het maken van worst, is voor mij een grote passie.”

3 Het slagersvak kent vele prijzen, wat maakt ’worstenmaker van het jaar’ zo uniek?

,,Er zijn inderdaad ontelbare prijzen in het slagersvak, maar deze prijs voor ’worstenmaker van het jaar’ is wel echt de bekroning op mijn werk. Normaal kunnen deelnemers zich maanden van tevoren voorbereiden, maar bij deze beoordeling gebeurt alles onverwachts. Er is dus geen enkele kans om je aanbod aan te passen, er wordt een steekproef genomen van je producten in het schap. Als je dan wint van bijna honderd deelnemers, is dat naar mijn idee krantwaardig”

Lees ook: Lees ook:Coronacrisis zorgt voor herwaardering van een knap stuk vlees: ’Week van de Slager? Eerder het jaar van de slager’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen