Liquidatieproces Eris begin volgend jaar inhoudelijk behandeld

ANP Producties | Bron: ANP
Schiphol

Het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh, wordt waarschijnlijk vanaf januari volgend jaar in hoger beroep inhoudelijk behandeld. Dat is de planning van het gerechtshof Arnhem, liet de voorzitter maandag weten. De zittingen zijn in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Deze twee weken staan in het teken van voorbereidende zittingen, waarin alle verdachten en hun advocaten met onderzoekswensen kunnen komen. Het hof zal daar op 31 maart over beslissen.

Eris gaat over vijf moorden en meerdere pogingen daartoe. In het proces is aan vier verdachten een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Zij zijn allemaal in hoger beroep gegaan tegen die uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland.

Horen getuigen

De komende maanden zullen onder anderen meerdere getuigen worden gehoord, zoals kroongetuige Tony de G. Mede dankzij zijn verklaringen kwam de strafzaak in een stroomversnelling. Hij is veroordeeld tot de relatief lage straf van tien jaar cel, in ruil voor zijn bekentenissen.

De rechtbank sprak in het vonnis van afgelopen juni van "een criminele organisatie, die zich fulltime met het plegen van liquidaties bezighield, zo nodig 24 uur per dag". De berichten waarin werd gesproken over de moordplannen waren "huiveringwekkend". Veel moordopdrachten kwamen volgens de rechtbank vermoedelijk van Ridouan Taghi en werden uitgezet bij de organisatie "die over leven en dood meende te kunnen beschikken" en waarin Delano - Keylow - R. "een spilfunctie had". "Hij zag liquidaties als een verdienmodel."

Vonnissen

Delano R. kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd, net als Feno D., Jermaine B. en Ferrel T. De 74-jarige Greg R., die wordt gezien als een soort godfather en prominent lid van de motorclub, hoorde levenslang eisen maar de rechtbank veroordeelde hem tot een celstraf van zes jaar en negen maanden. De rechtbank ziet namelijk geen bewijs voor zijn betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Zijn advocaat vroeg het hof maandag om hem - in ieder geval voorlopig - vrij te laten "gezien zijn leeftijd en broze gezondheid". Het hof zal daar later over beslissen.

De vermeende moordopdrachtgever Taghi stond overigens niet terecht in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo. Daarin is vorig jaar tegen hem en vier medeverdachten een levenslange gevangenisstraf geëist.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.