Wie kent een bijzondere jongere? Velsense jongeren die zich inzetten voor de samenleving, kunnen een lintje verdienen

Jord Hofland kreeg vorig jaar het jeugdlintje. Hij was in 2021 onder meer rolmodel voor de Velsense campagne YouChoose tegen steekwapenbezit onder jeugd.© archieffoto Heleen Vink

Ellen de Boer
Velsen

Jongeren die zich inzetten voor andere mensen, natuur of cultuur kunnen net als volwassenen in aanmerking komen voor een lintje. De gemeente Velsen is op zoek naar jongeren tot achttien jaar die net een stapje extra zetten.

Wie een bijzondere jonge Velsenaar kent, kan diegene voor 3 april 2023 voordragen bij de gemeente Velsen. De uitverkorenen krijgen op de laatste werkdag voor Koningsdag - dat is dit jaar op woensdag 26 april - de onderscheiding uitgereikt.

Lintjesregen

Elk jaar is er vlak voor Koningsdag de lintjesregen. Voorgedragen volwassenen die iets bijzonders doen voor de samenleving krijgen dan een koninklijke onderscheiding en worden bijvoorbeeld Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het zogeheten jeugdlintje is een speciale onderscheiding van de gemeente Velsen, een blijk van waardering voor jongeren die een voorbeeld zijn voor anderen. In 2019 werd voor het eerst een jeugdlintje uitgereikt aan Demi van Straaten uit Velserbroek. Zij haalde onder meer geld op voor de strijd tegen diabetes type 1.

Campagne

In 2019 reikte de gemeente Velsen voor het eerst een jeugdlintje uit. Dat ging naar Demi van Straaten uit Velserbroek. Zij haalde onder meer geld op voor de strijd tegen diabetes type 1.© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Vorig jaar kreeg Jord Hofland de onderscheiding voor zijn voorbeeldrol in Basketbalclub Akrides uit IJmuiden. Hij is van kleins af aan al aanwezig en helpt met alles wat voor handen is. In 2021 is hij rolmodel geweest voor de Velsense campagne YouChoose tegen steekwapenbezit onder jeugd.

Prestatie

In aanmerking voor het jeugdlintje komen jongeren die zich inzetten voor andere mensen, natuur of cultuur. Jongeren die al langere tijd vrijwilligerswerk doen zonder dat zij daar iets voor terugkrijgen. Jongeren die regelmatig ouderen, zieken of mensen met een beperking helpen. Jongeren die een bijzondere prestatie hebben geleverd of Velsen positief op de kaart hebben gezet.

Een jonge Velsenaar voor het lintje aanmelden kan via het formulier op de wbesite www.velsen.nl/jeugdlintje

Een vakkundige jury beoordeelt de aanmeldingen. Het jeugdlintje wordt uitgereikt tijdens de lintjesregen op 26 april 2023.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen