Op de banenmarkt van Schiphol kijkt het grondpersoneel jaloers naar de beveiliging: ’We staan in ons hemd’

Er kwamen naar schatting duizend bezoekers op de banenmarkt van Schiphol af.© United photos

Geerlof de Mooij

Schiphol heeft dringend behoefte aan grondmedewerkers die koffers sjouwen en reizigers inchecken. Op een speciale banenmarkt gooien afhandelingsbedrijven alles in de strijd om mensen te werven. Maar de lage salarissen en hoge werkdruk schrikken af. „Het is niet meer sexy om op Schiphol te werken.”

Afhandelingsbedrijven staan zaterdag voor een haast onmogelijke opgave op de banenmarkt van Schiphol. Ze zijn naarstig op zoek naar personeel, net als vrijwel alle bedrijven die op de luchthaven werken. De bezoekers worden gelokt met schalen koekjes, chocolaatjes of taartjes. Medewerkers vertellen ronkende verhalen. Maar een aantrekkelijk salaris bieden, nee, dat gaat niet.

,,Welkom in de loopgraven van de banenmarkt”, zegt Huibert de Potter, hr-directeur van afhandelingsbedrijf Aviapartner. Hij lacht, maar de ondertoon is wel degelijk serieus. Grondafhandelingsbedrijven die bagage verwerken en passagiers inchecken, kunnen geen aantrekkelijke voorwaarden bieden. En dat maakt het bijzonder lastig om mensen te werven.

„Ja, het lijkt me héél leuk”, zegt een freelance tv-maker uit Hoofddorp, die de tafeltjes een voor een afstruint, op zoek naar ’iets anders’. „Ik heb er altijd van gedroomd op een luchthaven te werken. Maar je gaat er enorm op achteruit. Het salaris is gewoon een stuk lager, dat scheelt honderden euro’s per maand. Dat is waar ik mee zit.”

Schiphol-topman Ruud Sondag trok vrijdag aan de bel. De luchthaven heeft dringend behoefte aan medewerkers in de bagage- en passagiersafhandeling. Met andere woorden, personeel dat koffers sjouwt en reizigers incheckt. Het tekort aan afhandelaars levert volgens Sondag veel problemen op. Lukt het niet om op tijd nieuwe mensen te vinden, dan overweegt Schiphol opnieuw een maximumaantal reizigers in te stellen.

Het is nog maar de vraag of het tekort snel verdwijnt. Het grondpersoneel is in dienst van zes afhandelingsbedrijven, zoals Aviapartner, Swissport en Menzies. De bedrijven handelen in opdracht van luchtvaartmaatschappijen en werken met smalle marges. Het gevolg? Lage beloningen. Een bagagemedewerker verdient op Schiphol 12 euro per uur. Aanzienlijk minder dan een beveiliger, die 17,10 euro per uur verdient.

Hr-directeur De Potter van Aviapartner schudt moedeloos zijn hoofd. ,,We staan in ons hemd”, zegt hij. Hij wijst naar een tafeltje verderop. „Kijk, daar staat de beveiliging. Die zijn in dienst bij Schiphol zelf. Tja, die kunnen 17 euro per uur bieden. Dat is een stuk makkelijker werven, kan ik je vertellen.”

Niet alleen de afhandelingsbedrijven kampen met tekorten. „De problemen op Schiphol hebben ook gevolgen voor ons”, zegt Eveline Maarsse, hr-manager van schoonmaakbedrijf Klüh Service Management. Het bedrijf doet pas voor de tweede keer mee aan de banenmarkt. „We bestaan al twintig jaar en hebben nooit mensen hoeven werven. Maar de uitstroom is hoog. Veel mensen zijn vertrokken.”

Ook de horecabedrijven hebben veel vacatures openstaan. „Wij hebben nog 170 mensen nodig”, zegt Rick de Wit, chefkok bij vliegtuigcateraar Gate Gourmet. „Ons vak is flink aan het vergrijzen. Er gaan een hoop mensen met pensioen.” Het is zijn debuut op de banenmarkt, zegt de Heemskerker. Over belangstelling heeft hij niets te klagen. „Maar ik zie weinig mensen met culinaire ervaring. Ik heb pas één échte kok gesproken.”

Bezoekers aan de banenmarkt - duizend, naar schatting - lijken vooral te zijn gekomen om ideeën op te doen. Gita Ramaekers uit Vijfhuizen is met haar zoon Tristan naar de markt gekomen. „Hij zoekt nog een baantje”, zegt ze. „Dit is lekker dichtbij.” Tristan, middelbare scholier, heeft zijn gegevens achtergelaten bij een afhandelingsbedrijf. „Maar als bijbaantje, hoor”, benadrukt hij. „Ik wil uiteindelijk de techniek in.”

„We werken veel met tijdelijke krachten”, zegt Michiel Gerbracht. Hij is al 23 jaar afhandelaar op Schiphol. Vliegtuigen verslepen, toestellen laden en lossen. Maar nieuwe collega’s vinden, blijkt moeilijk. „Vroeger was het sexy om op Schiphol te werken. Deze sector had iets magisch. Maar nu? Dat ik hier werk, kan ik beter voor me houden. ’Oh, werk je op Schiphol?’, klinkt het dan. En dan begint het gevloek.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen