Jongeren mogen al vanaf 16 jaar in raadscommissie Oostzaan

Noah van Dansik kwam op haar 19e in de raad, maar is alweer gestopt.© archieffoto wim egas

Frans van den Berg
Oostzaan

Om jongeren in Oostzaan meer bij de politiek te betrekken, mogen zij vanaf hun 16e al fractie-assistent worden en hun zegje doen in een raadscommissie.

Dat initiatiefraadsvoorstel van VVD’er Olav Abbring werd donderdagavond unaniem aangenomen. Tot tien maanden geleden was hij zelf fractie-assistent en sinds de verkiezingen volwaardig raadslid. Iemand kan pas op zijn 18e, wanneer je ook stemgerechtigd bent, in de gemeenteraad. Die regel geldt ook voor fractie-assistenten. Die assistenten van een fractie vergaderen wel mee in de raadscommissies, maar niet in de gemeenteraad.

Het is een constructie die vooral handig is voor kleine fracties om het werk te verdelen. Maar is het ook een kweekvijver voor nieuwe raadsleden. Op voorstel van de VVD past Oostzaan nu de regels aan. Wie 16 of 17 jaar is, kan ook fractie-assistent worden. ,,Hiermee bieden we jongeren de mogelijkheid om hun stem te laten horen in een raadscommissie. We betrekken ze hiermee bij de Oostzaanse politiek. Ik verheug me er al op om binnenkort de eerste jongere te verwelkomen’’, klonk Abbring hoopvol. De nieuwe regel gaat al op 1 maart in.

Overigens is zo’n benoeming heel officieel. Die persoon moet de eed of belofte afleggen en inzage geven in nevenfuncties om belangenverstrengeling te voorkomen. Wie eenmaal is geïnstalleerd door de burgemeester, mag het woord voeren in commissies namens een fractie, krijgt inzage in geheime stukken en vergadert ook mee met de partij. En daarna is er een kans dat ze bij de verkiezingen op de kandidatenlijst komen en wellicht worden gekozen als raadslid. Soms lukt het kandidaten om met voorkeursstemmen in de raad te komen zoals CDA’er Julie in ’t Veer in Zaanstad. Maar soms haken jonge raadsleden ook weer af vanwege drukke werkzaamheden of omdat ze verhuizen, zoals de Oostzaanse Noah van Dansik van GroenLinks vanwege haar studie in Amsterdam. Noah werd in 2020 nog tweede tijdens het NK Online Debatteren.

Lees ook: Oostzaanse Noah van Dansik (20) tweede bij NK debatteren: ’Online is het veel moeilijker om eloquent te zijn’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.