Amerikaanse marine zoekt apparatuur uit neergehaalde ballon

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Amerikaanse marine is zondag een operatie gestart om de Chinese ballon die tot zaterdag over de Verenigde Staten zweefde te bergen. De Amerikanen haalden die 'spionageballon' zaterdag voor de kust van de staat South Carolina neer.

Een overheidsbeambte laat anoniem aan persbureau Bloomberg weten dat de Amerikaanse regering verwacht sensoren te vinden en apparatuur die zeer gedetailleerde foto's kan maken. Ook zou binnen het Congres de vraag zijn gesteld of de vracht van de ballon technologie bevatte gemaakt door de VS en hun bondgenoten.

De ballon, die volgens Amerikaanse media de grootte had van drie bussen, was volgens China een luchtschip voor wetenschappelijk onderzoek dat door overmacht uit koers was geraakt. Beijing noemt het neerhalen van de ballon "een overduidelijke overreactie" die bovendien in strijd is met internationale praktijken, onder meer omdat de VS niet van tevoren aan China lieten weten dat de ballon zou worden neergehaald, toen die beslissing eenmaal was genomen.

Onderdelen van de ballon zijn verspreid over een stuk oceaan van elf kilometer lang terechtgekomen. Het water is daar zo'n vijftien meter diep. Het is de verwachting dat duikers en kraanwerkers de ballon en diens vracht de komende dagen boven water krijgen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.