Inwoners Waterland kunnen isoleren of warmtepomp kopen met steun van de gemeente: 100.000 euro extra voor subsidies duurzaamheid
Inwoners van Waterland die een warmtepomp laat installeren kunnen subsidie krijgen op de aanschafprijs.© Archieffoto
Inwoners van de gemeente Waterland kunnen sinds deze week opnieuw in aanmerking komen voor een subsidie voor duurzaamheidsmaatregelen in hun woning. De gemeente stelt daarvoor nog eens 100.000 euro beschikbaar nadat eerder al 325.000 euro was gestort in het zogenoemde duurzaamheidsfonds.
Vanuit dat fonds worden allerlei maatregelen gesubsidieerd die particulieren nemen om energie te besparen en zo de uitstoot van CO2 te verminderen. Het gaat bijvoorbeeld om gevel-, muur- en vloerisolatie, het vervangen van glas en kozijnen of de aanschaf van een zonneboiler. Ook de aanschaf van een warmtepomp wordt gesubsidieerd. Onder de oude regeling vielen alleen bepaalde soorten warmtepompen, maar nu vallen alle warmtepompen eronder, behalve als het om een airco-systeem gaat.
Kooktoestel
De hoogte van de subsidie is in veel gevallen 25 procent van de aanschafprijs van het product, al is de bijdrage van de gemeente bij grote investeringen, zoals een warmtepomp, wel gemaximeerd. Wie overstapt van een kooktoestel op gas naar een elektrische kookplaat kan zelfs 80 procent van de kosten vergoed krijgen, met een maximum van 400 euro. Die subsidie is hoger omdat er meestal ook geïnvesteerd moet worden in extra voorzieningen in de meterkast.
Subsidies zijn beschikbaar voor woningeigenaren en huurders. Voor eigenaren in het maximale subsidiebedrag 2000 euro per huishouden; voor huurders is dat bedrag lager, namelijk 400 euro, omdat woningcorporaties al veel doen om hun huizen te verduurzamen.
Wethouder Astrid van de Weijenberg: ,,Veel inwoners nemen duurzaamheidsmaatregelen, dat is een goede ontwikkeling.’’© Foto gemeente Waterland
De nieuwe regeling staat open tot 2025, zegt duurzaamheidswethouder Astrid van de Weijenberg (GroenLinks). „Maar hierbij geldt wel het principe op is op. Ik ben blij dat we het duurzaamheidsfonds kunnen heropenen. We zien dat veel inwoners verduurzamingsmaatregelen willen nemen, dat is een goede ontwikkeling die we graag ondersteunen. De maatregelen hebben niet alleen positieve effecten voor de inwoners zelf, zoals een minder hoge energierekening, maar dragen ook op lokaal niveau bij aan de energietransitie.”
Waterland begon in juni 2021 met het duurzaamheidsfonds. Dat was een groot succes: van de beschikbare 325.000 euro was in minder dan een jaar tijd al 260.000 euro uitgekeerd. De maatregelen die daarmee waren gefinancierd waren volgens de gemeente goed voor een CO2-reductie van 300.000 kilo per jaar.
Meer informatie over het duurzaamheidsfonds, welke maatregelen in aanmerking komen voor subsidie en de voorwaarden is te vinden op www.waterland.nl/duurzaamheidsfonds-waterland.
Lening
Behalve subsidie kunnen inwoners van Waterland ook een lening krijgen voor duurzaamheidsmaatregelen tegen een relatief lage rente. Die regeling is bedoeld voor wat grotere uitgaven en voor mensen die zo’n investering niet zelf in één keer kunnen ophoesten. Meer info daarover staat op www.waterland.nl/www.waterland.nl/duurzaamheidslening.