Extreem jong Jong AZ levert spektakel en prachtige goals en boekt knappe zege op subtopper

Theo Brinkman
Wijdewormer

De vaste bezoekers van Jong AZ weten het: met enige regelmaat krijg je een spectaculaire en vermakelijke wedstrijd te zien. Vrijdagavond was het weer zover. In een wedstrijd waarin van alles gebeurde, won Jong AZ knap met 4-3 van VVV. Hoogtepunt van de avond was de 3-1 van Mexx Meerdink. De spits werkte op prachtige wijze een voorzet achter zijn standbeen langs met een hakje in de verre hoek.

Voor de ongeveer vijfhonderd toeschouwers was er negentig minuten lang veel te zien. Veel kansen, mooie acties, goede aanvallen, verdedigende fouten, de nodige doelpunten en een bijzonder spannende slotfase. Met uiteindelijk Jong AZ als ploeg die het meest aanspraak mocht maken op de overwinning. Het was dreigender en kreeg de meeste kansen - al was VVV wel degelijk ook dicht bij meer goals.

Jong

Jong AZ trad aan met een bijzonder jong elftal, met slechts twee 20-jarigen en verder alleen maar spelers van 19 en 18 jaar oud. Het gaf de overwinning op de nummer vijf van de eerste divisie extra cachet. Jong AZ staat zelf zevende, met nu nog slechts één punt achterstand op VVV. Het belofteteam is derhalve bezig aan een uitstekend seizoen.

Vrije trap

De start van AZ was meteen al goed. Na vijf minuten al kwam het op voorsprong na knullig verdedigen van VVV. De bal viel voor de voeten van Meerdink en de spits jaste snoeihard raak. Een kwartier later was het 2-0. Middenvelder Lewis Schouten krulde een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied verfijnd in de uiterste hoek.

In de op en neer golvende wedstrijd was VVV via Nick Venema diverse keren dicht bij een doelpunt. Eén keer schoot hij over, een andere keer redde AZ-keeper Daniël Deen mooi. Na een half was het wel raak voor Venema, met een droog schot in de korte hoek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook de tweede helft stelde niet teleur, met opnieuw veel kansen voor beide ploegen. Na de 3-1 van Meerdink (het eerdergenoemde hakje na een voorzet van Ricuenio Kewal) bracht Venema de spanning terug (3-2). Wat volgde was een zinderende slotfase, waarin VVV aandrong en heel dicht bij de 3-3 was. Venema kreeg dé kans, maar keeper Deen redde met zijn scheenbeen.

Alsof hij de toeschouwers nog meer aan hun trekken wilde laten komen, telde scheidsrechter Ruperti maar liefst zeven minuten blessuretijd bij. En zelfs daarin ging het maar door met de opwinding. Uit een counter maakte Ro-Zangelo Daal er fraai 4-2 voor Jong AZ van, waarna Rick Ketting in de laatste minuut nog de 4-3 binnenkopte. Het was te laat voor VVV voor een volledige comeback.

Drie debutanten

Bij Jong AZ maakten drie spelers hun debuut: Daniël Beukers - die in de basis de geblesseerde Sem Dekkers verving - en de invallers Enoch Mastoras en Jeremiah Esajas in de slotfase. Met de 16-jarige Mastoras en de 17-jarige Esajas erbij ging de gemiddelde leeftijd nog verder omlaag.

Jong AZ - VVV 4-3

5. Meerdink 1-0, 23. Schouten 2-0, 33. Venema 2-1, 50. Meerdink 3-1, 82. Venema 3-2, 90+. Daal 4-2, 90+. Ketting 4-3.

Jong AZ: Deen; Van Aken (89. Esajas), Stam, Engel, Beukers (82. Mastoras); Twisk, Schouten, Kwakman; Kewal (82. Griffith), Meerdink (78. Kerssens), Poku (78. Daal).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen