Dubieuze grondhandel is legaal maar vaak gebakken lucht. Miljoenen winst met beleggingspercelen
Een deel van de agrarische grond aan het Noorderlicht bij Tuitjenhorn.© Foto Marc Moussault
Hoe maak je met een agrarisch perceel met een aankoopwaarde van circa vijf ton een winst van 2,3 miljoen euro? Door het perceel in kleinere kavels op te knippen en dit aan (particuliere) beleggers te verkopen met het verhaal dat dit - op termijn - best bouwkavels zouden kunnen worden. Ook al weet je dat de gemeente de grond twee jaar geleden nog van de hand heeft gedaan.
RTL Nieuws meldde eerder deze maand dat tienduizenden beleggers in Nederland trappen in de gladde verkooppraatjes van grondhandelaren die gouden bergen beloven. Ook in de regio Schagen zijn die handelaren actief.
Zo heeft het bedrijf Royaal Vastgoed BV uit Amsterdam een aantal kavels verkocht aan het Noorderlicht tussen Warmenhuizen en Tuitjenhorn. Beleggers kregen te horen dat deze grond ’op termijn’ interessant is voor woningbouw en - na een bestemmingsplanwijziging - dus veel meer waard wordt dan het nu als agrarische grond is.
Maar de - vaak particuliere - beleggers nemen een grote gok. Want of die bestemmingsplanwijziging er ooit komt is onzeker. En áls de wijziging er komt, is het afwachten wanneer. Het kan nog decennia duren voordat het geïnvesteerde geld inderdaad rendement oplevert. In de tussentijd is de belegger eigenaar van een klein stukje akker of schapengrond die vaak voor zeven of acht keer de werkelijke waarde is aangekocht.
Tekst gaat verder onder foto
Agrarische grond aan het Noorderlicht in Tuitjenhorn.© Foto Marc Moussault
Geen plannen
Neem het perceel aan het Noorderlicht. Volgens wethouder Simco Kruijer van de gemeente Schagen zijn er ’aan de verre horizon geen plannen in zicht’ dat deze landbouwgrond wordt omgezet in bouwgrond. Dat verhaal is logisch als je bedenkt dat Schagen het perceel - volgens de notaris - in 2020 voor 126.000 euro (7,85 per vierkante meter) zelf heeft verkocht aan een agrariër die het vorig jaar voor een kleine vijf ton heeft doorverkocht. Had Schagen wel plannen met dat gebied, dan had de gemeente die grond wel gehouden.
Inderdaad zijn er ontwikkelingen aan de westkant van het Noorderlicht, richting de Harenkarspelweg. Maar aan de oostkant, achter Kalverdijk, is het allemaal open landbouwgebied. Niet alleen heeft Schagen daar geen plannen om het te bestemmen als uitleggebied, ook is het huidige beleid van de provincie Noord-Holland erop gericht om gebieden zoals dit juist open te houden. Noord-Holland zet nog altijd in op bouwen binnen bestaande kernen en geeft alleen in speciale uitzonderingsgevallen toestemming om in het buitengebied bouwplannen te ontwikkelen.
Tekst gaat verder onder kaartje
Het oorspronkelijke perceel van 16.045 vierkante meter is inmiddels via het Kadaster verdeeld in meerdere kaveltjes.
Toch hebben al dertien beleggers besloten daar een stukje grond te kopen van Royaal Vastgoed. Ze betaalden daar tussen de 160 en ruim 200 euro per vierkante meter voor. Ter vergelijking: de agrariër van wie het perceel was - een tuinder uit Tuitjenhorn - verkocht de 16.045 vierkante meter landbouwgrond voor 30,63 per vierkante meter aan Grondinkoop BV, dat op hetzelfde adres is gevestigd als Royaal Vastgoed BV.
Nadat Grondinkoop BV het perceel via het Kadaster had opgeknipt in kleinere kaveltjes, nam Royaal Vastgoed BV het over voor 33,63 per vierkante meter (539.593,35 euro in totaal). Inmiddels heeft het bedrijf van de dertien beleggers al bijna 880.000 euro ontvangen en hebben ze nog 11.444 vierkante meter grond van het kavel over. Bij een gemiddelde verkoopprijs van 175 euro per vierkante meter, levert de verkoop Royaal Vastgoed BV in totaal 2.881.652 euro op. Een winst van ruim 2,3 miljoen euro.
Vertrouwen
Wat opvalt is dat de beleggers die zijn ingestapt geen koekenbakkers zijn. Het zijn onder meer (ex-)ondernemers, een financieel manager/business controller, een directeur bij een internationaal opererend bedrijf en een specialist in bedrijfsfusies.
Het verhaal van de vertegenwoordigers van Royaal Vastgoed BV was zo goed en vertrouwenwekkend, dat ze besloten hun geld te investeren. ,,Wat daarbij zeker aan bijdroeg was het ’recht van eerste koop’ dat de Amsterdamse ontwikkelaar New Cheese Development (NCD) wilde afsluiten op mijn kavel’’, geeft een Alkmaarse belegger aan (naam bij de redactie bekend).
NCD heeft bij alle kavels dit recht van eerste koop als beding in het koopcontract laten opnemen. ,,Omdat NCD dat recht bij alle kavels heeft, kan het straks weer als één perceel worden ingebracht als er ontwikkelplannen zijn met het gebied’’, zegt een collega-belegger uit Stede Broec (naam eveneens bij de redactie bekend).
Dat het kavel in 2020 juist door de gemeente is verkocht was zowel hem als zijn Alkmaarse collega-belegger onbekend. En dat de grond straks in totaal minimaal 2,9 miljoen moet kosten om alle beleggers alleen al hun eigen inleg terug te laten krijgen, vindt hij bij nader inzien ook wel een heel bedrag.