Voer bestemmingsverkeer in tegen sluipverkeer A.C. de Graafweg! ’Dit gaat helemaal mis!’

Avondspits op de Spanbroekerweg.© Archieffoto Marcel Rob

Faralda Houthuijsen
Hoorn

De afsluiting van de A.C. de Graafweg bij Opmeer zorgt voor grote drukte in de omliggende dorpen. Bewoners vrezen voor ongelukken. Bijna twee derde van de stemmers is het eens met ons voorstel om bestemmingsverkeer in te voeren in combinatie met een grote omleidingsroute.

Bewoners van de nu drukke dorpen trekken na de eerste week van de afsluiting hun conclusies. „Het is een zeer onveilige situatie”, stelt Aranka Elstgeest uit Spanbroek vast. „Tijdens de spitsuren is het een strook met verkeer: zware vrachtwagens, werkbusjes, auto’s en jonge kinderen die van en naar school fietsen. Verkeer probeert in te halen, waardoor het nog gevaarlijker wordt. Het is wachten op ernstige ongelukken. Buiten de spits raast het verkeer over de Spanbroekerweg of het een 80 kilometerweg is!”

Dorpsgenoot E. Blauw constateert eveneens: „De situatie is hopeloos en zeer onveilig, met name voor het fietsverkeer (veel jonge scholieren). Tijdens de spitsuren is het zeker niet normaal hoeveel verkeer over de Spanbroekerweg rijdt, ook zwaar vrachtverkeer. Ongelukken zullen het gevolg zijn. Bebording van omleidingsroutes of begeleiding zijn onvoldoende. Ook ontstaan de eerste schadebeelden aan de Spanbroekerweg zelf. Dit gaat helemaal mis!”

Justin Blauw, eveneens uit Spanbroek, schetst een eigen ervaring: „Ik kan door drukte en hard rijdende, niet oplettende automobilisten met mijn brommer amper mijn eigen oprit opkomen vanaf de andere kant. Ik kan nooit zien of mensen achter mij wel remmen en ik moet wachten tot ik de linkerweghelft kan oversteken.”

Lou Koomen heeft een uniek beeld van Spanbroek: „Ik woon op de Spanbroekerweg en ieder houdt zich keurig aan de toegestane snelheid.”

In Sijbekarspel voelt T. Wit zich ook niet prettig: „Het is heel druk geworden en sommige weggebruikers beschouwen de weg hier als een A.C. de Graafweg: ze rijden veel te hard. Als iedereen zich aan de snelheid zou houden en rekening zou houden met anderen, is het wel te doen.”

Bart Huisman uit Wognum wil niet al te streng zijn: „Het hangt ervan af wat je ziet als bestemmingsverkeer”, overweegt hij. „Wognum - Opmeer lijkt me nog wel kunnen, maar verder weg kun je prima andere routes nemen.”

Ruim een derde is het niet met ons voorstel eens. Voor de meesten is handhaving de reden. Zo vraagt Maartje zich af: „Is dat haalbaar, controleerbaar? Is daar mankracht voor? We zullen met zijn allen ons best moeten doen: geven en nemen, een beetje geduld hebben.”

„Bestemmingsverkeer is een onzinkreet en niet te handhaven”, meent Jan de Vries uit Medemblik. „Iedereen zegt dat ’ie nou net daar moet zijn en dat kun je nooit weerleggen.”

Marjon van Denderen uit Venhuizen ziet een ander probleem: „Forensen uit de regio Enkhuizen kunnen (bijna) niet meer richting Alkmaar reizen. Alles is afgesloten: A.C. de Graafweg, N243 (Middenweg) en volgende week ook de Rustenburgerweg. Iedereen moet via de Braken en de Westerweg. In de spits sta je daar in de file. Dan is het niet gek dat mensen alternatieven zoeken. Wanneer we ons allemaal aan de regels houden (ook de fietsers die nu met drie naast elkaar rijden zonder deugdelijke verlichting) en een beetje verdraagzaam zijn, zou het geen probleem moeten zijn.”

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier:

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen