Haarlemmermeer gaat vanaf 2024 Holocaust herdenken omdat veel inwoners er niet in geloven

Bij de Dodenherdenking op 4 mei is ook een moment om stil te staan bij de tweede wereldoorlog© Foto United Photos/Paul Vreeker

Bart Boele
Hoofddorp

Haarlemmermeer gaat vanaf 2024 de Holocaust herdenken bij de zeven oorlogsmonumenten die de gemeente rijk is. Een voorstel van de VVD en Forza daartoe is door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.

De VVD-raadsleden Marten Boels en Henriët van den Berg maken zich met Juriaan Kos van Forza zorgen over het gegeven dat volgens onderzoek twaalf procent van de Nederlanders denkt dat het aantal slachtoffers van de Holocaust fors wordt overdreven of het vermoorden van Joden zelfs helemaal niet is gebeurd.

Volgens Marten Boels biedt de jaarlijkse nationale holocaustherdenking een goede gelegenheid om bij de Holocaust stil te staan. Haarlemmermeer telt zeven monumenten en 144 gedenkstenen die verwijzen naar de oorlog en de Holocaust. Boels wil de herdenking om de gemeenteraad zich tegen antisemitisme en racisme uit te laten spreken.

Burgemeester Marianne Schuurmans gaf bij de behandeling van het voorstel meteen aan dat er geen ambtelijke capaciteit is om die herdenking te organiseren. Boels stelde daarop dat de gemeenteraadsleden dat zelf zullen gaan doen.

Niet alle raadsleden waren voor het voorstel. Dertien stemden tegen. Zij willen liever een bredere aanpak en vragen zich af of met de herdenking de inwoners worden bereikt die de Holocaust in twijfel trekken. VVD, Forza, GroenLinks, SRH, PvdA, ChristenUnie-SGP en EH stemden voor de motie.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen