Koggenland neemt asielopvang Enkhuizen over. ’Dit is geen aanwijzing maar we doen dit puur op humanitaire gronden’

AZC in Enkhuizen.© Foto Mediahuis

Coen van de Luytgaarden
De Goorn

De gemeente Koggenland gaat de asielopvang van Enkhuizen overnemen. Er komt een paviljoen op een weiland aan de Julianastraat in Avenhorn voor de huisvesting van 225 asielzoekers.

Burgemeester Monique Bonsen van Koggenland benadrukt dat het pertinent niet om een aanwijzing gaat. „We doen dit op puur humanitaire gronden en wij nemen onze verantwoordelijkheid. Er is nog altijd onvoldoende plek voor mensen die op zoek zijn naar veiligheid en bescherming. Als regio moeten we dit samen oplossen.”

De opvang in het paviljoen nabij het sportterrein is geprogrammeerd vanaf 15 maart tot uiterlijk 1 november.

Bonsen heeft de omwonenden per brief geïnformeerd en ook de raadsleden zijn op de hoogte gebracht. Verder heeft zij een persoonlijke videoboodschap ingesproken waarin zijn uitlegt wat er te gebeuren staat. „Als Koggenland doen wij waar onze kracht ligt; er voor elkaar zijn als dat nodig is. We voeren de West-Friese mentaliteit uit; mouwen opstropen en het probleem oplossen. We moeten dit samen doen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Asielzoeksers uit Enkhuizen gaan naar Koggenland.© Foto Mediahuis

Lees ook: 225 asielzoekers naar opvang bij Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

De asielzoekers in Enkhuizen verblijven momenteel in een paviljoen op het parkeerterrein bij het Zuiderzeemuseum. Maar dat moet in verband met de opening van het buitenmuseum straks leeg worden opgeleverd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn: „We kijken als regio samen naar wat er wel kan en hoe je door daadkracht goede oplossingen kunt bieden. Als West-Friese gemeenten wachten we niet op een opdracht. Wij zijn aanpakkers en doen wat nodig is. We zorgen ervoor dat we dit met alle partijen goed afstemmen. Met oog voor de mensen, inwoners en de omgeving.”

Koggenland voldoet momenteel ruimschoots aan de opdracht voor de opvang van asielzoekers en statushouders. En dat niet alleen. In het voormalige complex van wegenbouwer Ooms in Scharwoude zijn sinds vorig jaar 155 vluchtelingen uit Oekraïne gehuisvest.

Lees ook: Inwonertal Scharwoude groeit fors na komst 155 vluchtelingen

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vangt momenteel in totaal 450 asielzoekers op. Die vinden onder meer onderdak in De Noordkop zoals ’t Zand en Petten. In West-Friesland dus Enkhuizen waar de asielzoekers dus naar Koggenland verhuizen.

Directeur Krishna Taneja van de Veiligheidsregio prijst de onderlinge samenwerking in diens werkgebied. ,,We zijn blij dat we in Noord-Holland Noord er samen voor zorgen dat deze mensen al sinds juli een veilige plek hebben.’’

Lees ook: Minimaal een maand noodopvang voor vijftig asielzoekers in ’t Zand. Zorgen om gevaarlijke verkeerssituatie en boosheid over illegale bewoning leveren beroering aan de Bosweg op

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.