Slavernijtentoonstelling Rijksmuseum naar Verenigde Naties

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De tentoonstelling Slavernij die in de zomer van 2021 te zien was in het Rijksmuseum gaat binnenkort naar het hoofdkantoor van de Verenigde Naties (VN) in New York. Een speciale versie van de tentoonstelling is daar van 27 februari tot en met 30 maart te zien in de openbare entreehal.

De expositie, die in Nederland bijna 80.000 bezoekers trok, werd destijds geopend door koning Willem-Alexander. De expositie vertelde de waargebeurde verhalen van mensen die in slavernij leefden, slavenhouders waren, mensen die zich verzetten of die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Het was voor het eerst dat het museum een tentoonstelling hield over dat deel van het koloniale verleden.

"De erkenning van de impact die slavernij heeft gehad op de wereldgeschiedenis en nog steeds heeft, is van groot belang. Daarom zijn we de Verenigde Naties zeer dankbaar om daarvoor middels deze tentoonstelling aandacht te vragen", aldus museumdirecteur Taco Dibbits.

De tentoonstelling, die uit meerdere inzendingen werd gekozen door de VN, krijgt in New York de naam 'Slavery. Ten True Stories of Dutch Colonial Slavery.'. Tien persoonlijke verhalen uit de oorspronkelijke expositie worden getoond rond één object uit de Rijksmuseumcollectie: een voetboei waarin meerdere mensen konden worden vastgeketend. Ook is de film Nieuw Licht te zien, waar documentairemaker Ida Does het team van conservatoren volgt bij de totstandkoming van de expositie in 2021.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.