Gevangene die sprak over marteling mag weg uit Guantanamo Bay

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Majid Khan, een 42-jarige Pakistaan die is opgegroeid in de Verenigde Staten, mag na 15 jaar weg uit de zwaarbeveiligde gevangenis Guantanamo Bay. Hij was er de enige gevangene met de Amerikaanse nationaliteit.

Nadat Pakistaanse veiligheidsdiensten hem in 2003 in Pakistan hadden gearresteerd, werd hij eerst drie jaar vastgehouden in geheime overzeese vestigingen van de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA. Hij vertelde over die periode hoe hij er gemarteld werd, naakt moest verschijnen en misbruik onderging.

In 2012, een aantal jaar nadat hij was overgebracht naar Guantanamo Bay, bekende hij te hebben deelgenomen aan terreurdaden van Al Qaeda. Hij kreeg daarvoor een straf van tien jaar. Die zat er een jaar geleden al op, maar hij kon in geen enkel land terecht. Het Centraal-Amerikaanse land Belize is nu bereid hem te ontvangen. Ook zijn vrouw en dochter kunnen er terecht.

In Guantanamo Bay zitten nog steeds 34 gevangenen. Die worden verdacht van deelname aan de aanslagen in de VS van 11 september 2001 of andere terreurdaden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.