Opnieuw subsidie voor wonen boven en in winkels in Hoorn

Het appartement boven Zeeman was een van de eerste panden dat met subsidie van de gemeente werd gerealiseerd.© Archieffoto Mediahuis

Michiel Snik
Hoorn

De gemeente Hoorn heeft opnieuw 75.000 euro subsidie vrijgemaakt om het wonen boven en in winkels in de binnenstad te stimuleren.

Belangstellenden moeten wel snel zijn, want de subsidieaanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. De regeling bestaat al een paar jaar. In 2022 vroegen zes pandeigenaren de subsidie aan om 14 woningen te bouwen. Een jaar eerder werden negen aanvragen voor 32 woningen ingediend.

Subsidie voor een woning in een winkel wordt alleen gegeven als dat volgens het bestemmingsplan mag. Ook moet de winkel buiten het kerngebied staan. Het kerngebied is: Grote Noord, Kleine Noord, Nieuwsteeg, Lange Kerkstraat, Gedempte Turfhaven, Breed (tussen Achterom en de Veemarkt), Gouw, Nieuwstraat en Kerkstraat.

Winkels

In het kerngebied wordt alleen subsidie gegeven aan woningen boven winkels. Zo blijven er in deze straten voldoende winkels beschikbaar.

De gemeenteraad besloot van 2021 tot en met 2025 ieder jaar € 75.000 beschikbaar te stellen voor de subsidie. In 2021 is er eenmalig € 75.000 aan de subsidie toegevoegd omdat er een run op het geld was en het snel op was. Daardoor was er in 2021 € 150.000 te verdelen was. De gemeenteraad wil eigenaren van winkelpanden stimuleren om lege ruimte beter te benutten. Dit helpt bij het terugdringen van de woningnood en gaat leegstand tegen.

Lees ook: Aantal woningen boven winkels in Hoorn door nieuwe stimuleringsregeling loopt op tot veertig

Voorwaarden

Alle informatie over de bedragen, de voorwaarden en procedure staat op de website van gemeente Hoorn: www.hoorn.nl/wonenbovenwinkels

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen