Spoedoperatie: honderdjarige monumentale populieren op het Bolwerk in Alkmaar staan op het punt van omvallen en worden acuut gekapt

De populieren zorgden voor groot gevaar voor de omgeving.© Foto jjfoto.nl / Jan Jong

Ype Minkema
Alkmaar

Het was een spoedoperatie, het kappen van twee monumentale populieren op het Clarissenbolwerk in Alkmaar. Ze waren meer dan honderd jaar oud, maar ze zorgden voor groot gevaar voor de omgeving.

Één van de populieren stond op het punt van omvallen. Enkele grote wortels waren gebroken en staken al boven de grond uit. De andere boom stond ook scheef en de wortelkluit trok al omhoog. Bij het alleen verwijderen van de eerste boom, zou de tweede veel wind gaan vangen en direct ook een gevaar gaan vormen. Door de acute gevaarlijke situatie zijn beide bomen daarom donderdag met spoed gekapt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Door de acute gevaarlijke situatie zijn beide bomen daarom donderdag met spoed gekapt.© Foto jjfoto.nl / Jan Jong

Vanwege hun conditie was door Stadswerk072 voor beide bomen al een kapvergunning aangevraagd. Omdat nu bleek dat de situatie van de bomen snel verslechterde en omvallen dreigde is besloten tot direct handelen: het kappen van de bomen. Dat gebeurde met een zware mobiele drie-eenheid: een machine die de boom bij de bast vastpakte en zware takken doorzaagde, de transporter die de het hout opstapelde en de dunne takken voor de versnipperaar legde, en de hakselaar zelf.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het kappen gebeurde met een zware mobiele drie-eenheid.© Foto jjfoto.nl / Jan Jong

De bomen zijn geplant rond 1910, dus meer dan 100 jaar oud.

De bomen zijn meer dna 100 jaar oud.© Foto jjfoto.nl / Jan Jong

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.