Purmerend maakt twee leegstaande schoolpanden gereed om ongeveer 145 Oekraïners in op te vangen

Het voormalige schoolgebouw aan de Mercuriusweg zal binnenkort onderdak geven aan vluchtelingen uit Oekraïne.© Foto gemeente Purmerend

Daan Keijzer
Purmerend

De leegstaande schoolpanden aan de Mercuriusweg en de Van IJsendijkstraat worden klaargestoomd om Oekraïense vluchtelingen in op te vangen. In totaal kunnen er binnenkort zo’n 145 personen onderdak krijgen.

De oorlog in Oekraïne duurt intussen al bijna een jaar en er is daarom nog altijd behoefte aan extra opvangplekken voor de ontheemde bevolking van het deels vernietigde land. De verwachting is dat de toestroom van vluchtelingen de komende tijd alleen maar zal toenemen. Op dit moment vangt de gemeente Purmerend ongeveer 470 mensen uit Oekraïne op. Dat is nog altijd onder de taakstelling vanuit het Rijk om 640 plekken te realiseren. De leegstaande schoolgebouwen inclusief de tijdelijke units aan de Mercuriusweg worden op termijn aan de voorraad toegevoegd, waardoor Purmerend bijna aan de opdracht voldoet.

Mercuriusweg

De afgelopen periode heeft de gemeente laten onderzoeken of de locatie aan de Mercuriusweg geschikt zou zijn als opvanglocatie. Die plek is op termijn in beeld als locatie voor de basisscholen Het Plankier en de Alexander Roozendaalschool, die nu elders in Purmerend zijn gehuisvest. Het gaat in beide gevallen om instellingen voor speciaal onderwijs. Volgens het onderwijshuisvestingsplan van de gemeente is de verhuizing van de twee scholen voor speciaal onderwijs pas rond 2025 aan de beurt.

(Tekst gaat door onder de foto)

De bewoners zullen verblijven in de noodlokalen aan de achterzijde van het gebouw, de school wordt ingericht voor onderwijs aan de Oekraïense kinderen.© Foto gemeente Purmerend

Mede daarom is het mogelijk om in de tussentijd Oekraïners in de panden op te vangen. In de noodlokalen zal plek zijn voor tussen de 50 tot 75 mensen. De rest van het schoolgebouw zal worden ingezet voor onderwijs aan de kinderen. De verbouwing zal de komende weken plaatsvinden en naar verwachting in april zijn afgerond. De opvang duurt naar verwachting tot januari 2024. Binnenkort worden omwonenden uitgenodigd voor een inloopavond in het schoolgebouw.

Uitbreiding

En dan is er nog de opvanglocatie aan de Van IJsendijkstraat in het voormalige pand van het Horizon College. Daar wordt al sinds september gebouwd aan 27 appartementen voor gezinnen uit Oekraïne. De bedoeling is nu dat de opvang wordt uitgebreid met de begane grond en eerste etage zodat er nog eens circa 70 personen in 17 wooneenheden terecht kunnen. Deze locatie wordt naar verwachting tot 1 september 2026 ingezet, met de mogelijkheid om het daarna in te zetten voor andere doelgroepen.

Lees ook: Statushouders langer in hotel Zuidoostbeemster, ombouwen kantoorpand voor huisvesting Oekraïense vluchtelingen vertraagd

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.