Hij was voor veel AZ-fans een zondebok, maar mede dankzij Earnest Stewart bleef het wankele AZ-schip drijven | column Brian Wijker

Earnest Stewart tijdens zijn tijd bij AZ.© Foto Joop Boek

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast kijkt Brian Wijker dit keer terug naar de vorige technisch directeur van AZ, Earnest Stewart.

Vijf doelpunten in een thuisduel tegen FC Utrecht zou normaliter genoeg moeten zijn voor AZ om de drie punten over de streep te trekken. Zaterdag echter niet.

Wie schuldig was aan de tegentreffers? De backs waren niet in vorm, het centrale duo uiterst onzeker en de doelman ging op een cruciaal moment in de fout. Aan spits Vangelis Pavlidis lag het in elk geval niet.

Schuld

Tot acht jaar geleden was het bij een teleurstelling heel eenvoudig: dan was het gewoon de schuld van Earnest Stewart, de kersvers technisch directeur van PSV.

Stewart was in Alkmaar de man die in 2010 als technisch directeur het stokje overnam van Marcel Brands, die acht maanden na de val van AZ’s hoofdsponsor DSB Bank overstapte naar PSV. Zoals in Alkmaar wel vaker mensen om onverklaarbare redenen tot zondebok worden gebombardeerd, was dit ook het geval bij Stewart. Hij zou bijvoorbeeld te lang hebben geaarzeld met het wegsturen van trainer Gertjan Verbeek, op wie de selectie en het overgrote deel van de rest van de organisatie na de bekerwinst in 2013 totaal was uitgekeken.

(Tekst gaat verder na de foto)

Earnest Stewart met Gertjan Verbeek, bij de contractverlenging van de trainer.© Foto Joop Boek

En een jaar later bij de rel rond assistent Alex Pastoor - die er toen ten onrechte van werd beschuldigd de gezondheidsproblemen van toenmalig hoofdtrainer Marco van Basten naar de media te hebben gelekt - ging vanuit de AZ-achterban de wijzende vinger opnieuw richting de Amerikaan. Bij elke zaadpot klonk het ’Stewart rot op’. Soms vanaf de tribunes, vaak op sociale media en het befaamde AZ-forum. Alleen de witte zakdoekjes, zoals afgelopen week in Amsterdam te zien, ontbraken.

Miljoenen

De Amerikaanse bond verloste Stewart in 2015 van AZ, kort nadat hij met het verkopen van Steven Berghuis, Nemanja Gudelj en Aron Jóhannsson nog flinke miljoenen voor de club had binnengeharkt. PSV verlost de ex-speler van NAC nu weer van de Verenigde Staten. Opnieuw heeft Stewart het zwaar te verduren. Hem wordt in zijn vaderland verweten de bondscoach - die onlangs toegaf zijn vrouw jaren geleden een trap te hebben gegeven - de hand boven het hoofd te houden.

Earnest Stewart maakt soms fouten in lastige, ongevraagde situaties waarvan het voor de buitenwacht heel makkelijk oordelen is. Toch blijft hij één van de mensen die ervoor heeft gezorgd dat het destijds wankele AZ-schip bleef drijven. Max Huiberts leerde van Stewart en heeft het roer nu mede dankzij hem stevig vast. Daarom werd er zaterdag gewoon gewezen naar de spelers op het veld en niet naar de bestuurskamer.

De gehele AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen