Theater van regionaal talent, rasmuzikante in verschillende vormen en kunst gemaakt door jong en oud: dit zijn de 10 tips voor activiteiten in de regio Alkmaar

Nina Bakker

Elke week selecteert de redactie tien tips voor activiteiten in Alkmaar en omgeving.

Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn komt met The Hank Five 3 februari om 20.15 uur naar de Cultuurkoepel Heiloo. Theatershow ’Dijkshoorn Durft’ gaat over alles wat hem gelukkig maakt: van een flard J.J. Cale uit het openstaand raam van de buurvrouw tot die ene zin van Bob Dylan. Van twee stokstaartjes tot een ’juichende’ recensie uit 1958. Zonder zich te verschuilen. Kaarten via cultuurkoepelheiloo.nl of aan de deur.

Gezichten in het water

De verhalen van vijf jong volwassenen en hun worsteling met het Nederlandse systeem van geestelijke gezondheidszorg worden visueel in beeld gebracht door documentair fotograaf Lina Selg in de tentoonstelling ’Gezichten in het water’. Een initiatief van Stichting Buitenkans. Ook maakten jongeren van de GGZ-afdeling Triversum Alkmaar op basis van dit materiaal een magazine. Opening van de expositie is 4 februari om 15.30 uur in De Verhalenkamer (Olvendijk 2a Heiloo) met psychiater en directeur van Fit Academy GGZ NHN René Keet. Lina Selg wordt geïnterviewd.

Visser & Folmer

Zet Egmondse gitaarbouwer Piet Visser en bassist Wout Folmer op het podium en je hebt een instrumentale set met de sounds van de akoestische gitaar, 12-snarige gitaar, basgitaar en ’Fretless Bass’. Hiervoor moet je 5 februari tussen 16 en 18 uur bij restaurant Soigne zijn. Visser en Folmer brachten twee cd’s uit. Entree gratis (vrijwillige bijdrage in de hoed wordt gewaardeerd). Reserveren: hafre@planet.nl

Dean en Diederik

Voeg The Beatles samen met Joe Cocker’s ’Mad Dogs and Englishmen’ en een vleugje Derek and the Dominoes en je hebt de smaak van Diederik Nomden en Rumble Royale. Diederik Nomden (The Analogues, Her Majesty) maakte drie soloplaten. Nu is hij versterkt met tienkoppige band. Zijn nummers die hij in zijn thuisstudio maakte, worden door elkaar geschud door de ritmesectie, Hammondorgel, gitaren, blazers en percussie.

In het voorprogramma staat de jonge Alkmaarse singer-songwriter Dean Presley. Zijn inspiratie haalt hij uit pop, country, en folk van de late jaren ‘60 en de vroege jaren ‘70. Af en toe hoor je invloeden van bands als The Beatles en CSNY, maar vooral zijn eigen stem. Zondag 5 februari in de Taverne in Bergen, aanvang 16 uur. Entree gratis.

Oom Hendrik

Theatergroep Willibrordus Akersloot speelt 3 en 4 februari om 20 uur in Cultureel Centrum de Lelie ’Het schilderij van oom Hendrik’, geschreven door Bea Koenders.

Oom Hendrik is overleden, maar was het een natuurlijke dood? En wat is er met het schilderij aan de hand? Kaarten (€ 8,50) verkrijgbaar op de Melker Julianaweg 85 in Akersloot of aan de zaal (alleen contant).

Artiance: ’Hij Valt’

Margot Koopman had een idee: een theatervoorstelling met en vóór ouderen maken, waarbij de vragen ’wat te doen met twee miljoen?’ en ’hoe belangrijk is familie voor je?’ naar voren komen. Na gesprekken met Alkmaarse senioren kwam er een script voor de voorstelling ’Hij Valt’. Deze interactieve ’feel good voorstelling’ is een aantal keer gespeeld. Margot is inmiddels helaas overleden. Op 5 en 18 februari om 15.30 uur gaat de voorstelling opnieuw op de planken bij Artiance. Het publiek wordt als familie uigenodigd op een high tea. Wat is nou echt van waarde? Prijs: € 9 (incl. koffie/thee), info: artiance.nl/agenda

Impro- jazzavond

Voor de jazzliefhebbers: 3 februari speelt om 20.30 uur Giepser in Podiumcafé De Brouwerij (De sociëteit). Een impro-jazzavond o.a. georganiseerd door SBS Jazz. Giepser brengt eigen werk met progressieve rockinvloeden en klassiek. Met Ko Zegwaard op contrabas, Robert Vleesch Dubois op saxofoon, Karen Opstelten op cello en Bas Snabilie op drums. Ticket € 10 (liefst contant). Reserveren: reserverendebrouwerij@gmail.com.

Songwriter Ben Caplan

Door velen nog onontdekt is de Canadese songwriter Ben Caplan. Een verhalenverteller met een enorme baard en een bluesfolk-gospelsound. Vaak wordt hij vergeleken met Tom Waits en Leonard Cohen.

Hij besloot de pandemietijd te gebruiken voor het uitbrengen van twee albums. In 2021 met de soloplaat ’Recollection’ en in 2022 ’Old News’ met songwriter Terra Spencer. Nu toert hij door de lage landen en speelt hij naast zijn eerdere werk ook nieuwe nummers. Op 3 februari in Podium Victorie met Canadese muzikant Michael Feuerstack in het voorprogramma om 20 uur. Meer info: podiumvictorie.nl.

Peter Swidde

Maak een ommetje over het bolwerk en ga langs bij Het Kruithuisje. Hier exposeert Peter Swidde in februari zijn olieverfschilderijen. Het zijn grof realistische beelden van de stad, het land en mensen. Peter is 71 en maakt nog altijd nieuw werk. Zijn schilderijen zijn ook te zien op zijn Instagram @p.swidde_olieverfschilderijen. Meer over Het Kruithuisje te vinden op: www.kruithuisje.nl.

Noorhollandsdagblad_De Vrij, Alkmaar, Zeglis, rubriek wonen

Kunst door leerlingen

Zo’n honderdvijftig leerlingen van PCC Bergen lieten zich inspireren door de kunst van Jeroen Henneman in Museum Kranenburgh. Ze maakten kunstwerken van alledaagse objecten, volgden een filmworkshop en creëerden reclamespots voor hun eigen werk. T/m 12 februari is de tentoonstelling ’Social Art’ te zien in Museum Kranenburgh. De eerste- en tweedeklassers kwamen in januari naar het museum om onder begeleiding van lokale kunstenaars, museumdocenten en kunstdocenten het ’alledaagse’ te onderzoeken. In een uur ontstonden bouwwerken, installaties en verrijdbare kunstobjecten.

Foto: Erna Faust

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.