Opa Rob (75) en kleindochter Juli (13) starten een klokkenhandel om training van Juli’s verzorghond te bekostigen

Opa en kleindochter met hond Dex en een aantal van hun zelfgemaakte klokken.© Foto Erna Faust

Maria van Riel
Alkmaar

Met zelfgemaakteklokkenhandel Race2Time halen kleindochter Juli Wagner en opa Rob Duin geld op voor de training van Juli’s verzorghond Dex. Juli heeft namelijk een vorm van zeldzame bindweefselafwijking Ehlers-Danlos Syndroom.

Wat begon als een creatief knutselwerk van Rob is inmiddels een lopend handeltje dankzij de hulp van zijn kleindochter, Juli. Met hem als de klokkenmaker en haar als het meesterbrein achter de operatie verkopen ze de klokken via het Instagram account Race2Time.

Juli zit in een rolstoel, daarom wordt Dex opgeleid om haar te ondersteunen. „Hij kan me dan helpen met deuren open doen, spullen aangeven en aankleden bijvoorbeeld”, vertelt Juli. Het duurt ongeveer twee of drie jaar voor Dex om gecertificeerd te worden, en dat wordt niet vergoed. Om dit te betalen gaat de volledige opbrengst van de klokken-verkoop naar de trainingen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Juli heeft een zeldzame bindweefselafwijking genaamd Ehlers-Danlos Syndroom.© Foto Erna Faust

Wielrenfietsen

De klokken maakt Rob met de hand en bestaan volledig uit oude onderdelen van wielrenfietsen. De hele familie is gek op de wielrensport en het idee kwam voort uit dat Rob wel eens een handje helpt bij een fietsenmaker. „Het zijn stukken die anders in de prullenbak zouden belanden”, legt Rob uit. Juli vult hem aan: „Duurzaamheid vinden we ook wel heel belangrijk.” Het is tot nu toe ook nog geen enkel probleem geweest de onderdelen te verkrijgen. Zo had laatst zelfs een fietsenmaker contact gezocht om onderdelen te doneren voor nieuwe klokken.

Samenwerken

Het is echt een gezamenlijk project. Ondanks dat Juli met haar moeder en Dex in Duitsland woont gaat alles in overleg. Juli en Rob zijn zeer gedreven en videobellen dan ook vaak om het nodige te bespreken. „Het is een leuke hobby en ik heb tijd zat”, zegt Rob. „Maar het is vooral leuk om met elkaar iets te doen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.